Home / TEMA DANA / ADVOKAT GAJIĆ: VUČIĆ JE POTPISIVANJEM SPORAZUMA NAPRAVIO NAJVEĆI POLITIČKI SKANDAL U ISTORIJI SRBIJE- EVO ŠTA JE URADIO

ADVOKAT GAJIĆ: VUČIĆ JE POTPISIVANJEM SPORAZUMA NAPRAVIO NAJVEĆI POLITIČKI SKANDAL U ISTORIJI SRBIJE- EVO ŠTA JE URADIO

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije imao ustavno ovlašćenje da potpiše sporazum u Beloj kući, jer je to nadležnost Vlade Srbije, ali da premijerka Ana Brnabić „nije imala pojma“ šta u sporazumu piše.

„Po članu 112. stav 1. Ustava Srbije, predsednik Republike predstavlja Srbiju ali je ne zastupa i on nije ovlašćen da potpisuje ni međunarodne sporazume niti obavezujuće političke sporazume.

Sve je to u nadležnosti Vlade Srbije po Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora“, rekao je Gajić televiziji Nova S.

Gajić je naveo da je Ana Brnabić 2. septembra, dva dana pred pregovore u Beloj kući objavila autorski tekst u „Džeruzalem postu“ u kojem se zahvaljuje Izraelu što nije priznao Kosovo kao nezavisnu državu i najavljuje da će Srbija u Jerusalimu otvoriti kancelariju Privredne komore.

„Dogodilo se nešto sasvim drugo, što znači da predsednica Vlade Srbije nije imala pojma šta će biti na stolu u Vašingtonu, jer se Srbija Vučićevim potpisom obavezala da premesti ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim. Izrael će priznati Kosovo, a Srbija kao da je za to priznanje nagradila Izrael premeštanjem ambasade“, rekao je Gajić.

Gajić je podsetio da je Vučić dva dana pred odlazak u Vašington „navrat-nanos dobio platformu od Vlade Srbije u kojoj nema Hezbolaha, premeštanja ambasade u Jerusalim, 5G mreže…“.

„Prilično je neozbiljno da Srbija pristankom da premesti ambasadu u Jerusalim otvoreno krši rezoluciju Saveta bezbednosti UN dok istovremeno traži da svi poštuju Rezoluciju 1244, koja je naš najjači pravni adut u sporu o Kosovu“, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da se Priština sporazumom obavezala da narednih godinu dana ne traži prijem u međunarodne organizacije, ali da može da traži nova priznanja, dok se Srbija obavezala da u svetu prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova kao nezavisne države.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke je dodao da je Vučić „jako rizikovao“ što je mesec i po dana pred izbore za predsednika SAD zaigrao na jednu stranu u kampanji.

„To ne rade ni mnogo veće i moćnije države, nego čekaju da vide šta će biti, a Vučić se otvoreno stavio na stranu predsednika SAD Donalda Trampa“, rekao je Gajić.

Gajić je dodao i da se Srbija obavezala da Hezbolah tretira kao terorističku organizaciju, i upitao „zašto je nama potrebno da se u taj sukob mešamo na takav način“.

„Ceo događaj u Vašingtonu je bizaran – kako se sve odigralo, kako je Vučić tretiran, kako je Ričard Grenel demantovao Sinišu Malog za tačku 10…“, rekao je Gajić.

Check Also

ŠTA SE DEŠAVA NA KUBI POSLE ODLASKA RAULA KASTRA S ČELA KOMUNISTIČKE PARTIJE

To što je piletina primećena u ponekoj prodavnici uzbudila većinu Kubanaca više nego odlazak Raula …