Home / TEMA DANA / AGENTI PRIPREMAJU TEREN ZA DESTABILIZACIJU BALKANA- POČEO PROJEKAT STVARANJA „REPUBLIKE SANDŽAK“
Foto: Telegraf

AGENTI PRIPREMAJU TEREN ZA DESTABILIZACIJU BALKANA- POČEO PROJEKAT STVARANJA „REPUBLIKE SANDŽAK“

Agenti britanske obaveštajne službe MI6, koji deluju u Crnoj Gori, stoje iza najnovijih dešavanja u Sandžaku.

Cilj akcije je destabilizacija Balkana, pre svega Srbije, a u Sandžaku, nakon Kosova, planiraju da otvore novo žarište. Upravo zato je i izabran Sulejman Ugljanin, inače politički partner Mila Đukanovića, da, po instrukcijama pomenutih agenata, pali političke vatre u Sandžaku, piše crnogorska Borba pozivajući se na saznanja u obaveštajnim krugovima.

Marko Nicović, nekadašnji direktor beogradske policije, ove navode ocenjuje kao tačne i krajnje upozoravajuće, a i Muamer Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja, kaže da je jasno da ovo nije Ugljaninova lična inicijativa, već da ima mentore spolja.

Sandžak geostrateški važan

Crnogorska „Borba“ navodi da je za otvaranje problema u Sandžaku zainteresovan i crnogorski režim, jer na sve načine žele da se što više frontova u Srbiji otvori kako naše rukovodstvo ne bi moglo da se bavi problemima srpskog naroda u Crnoj Gori.

– Agenti MI6 već nekoliko meseci pripremaju teren za destabilizaciju Balkana. Vlasti u Podgorici su im pružile svu logistiku i intenzivno preko svojih službi pomažu u ostvarenju plana. Republika Sandžak je projekat MI6. Za ostvarivanje tog plana zvanična Podgorica pomaže Ugljaninu, zasad ispod žita, ali poznato je da su Ugljanin i Đukanović stari saveznici – citira Borba svoj izvor.

Zukorlić kaže da je on već rekao da ovo što radi Ugljanin nije njegova lična inicijativa, već da to ima svoje mentore vani.

– Sandžak je geostrateški, geopolitički jako bitna tačka – kaže Zukorlić i dodaje:

– Niti je slučajan tajming, niti su slučajne formulacije tipa „samoopredeljenje„, „šovinistička neman„. Ili se skreće pažnja sa završnice pregovora o Kosovu, ili se najavljuje otvaranje novog, sandžačkog pitanja nakon zatvaranja kosovskog pitanja.

Očekujem eskalaciju

Prema rečima Marka Nicovića, Englezi rade na destabilizaciji Srbije, a Sandžak je izabran jer je sledeće žarište posle Kosova.

– Ugljanin je izabran jer ima dosta kompromitujućeg materijala protiv njega. On je 1991. naoružavao ljude po Sandžaku, pobegao u inostranstvo, a da bi se vratio, dao je DB spisak ljudi koji su kupovali oružje. Ovo što Ugljanin radi, eskaliraće – pre dve decenije je naoružavao Bošnjake, sad naziva Srbiju fašističkom zemljom. On sprovodi kosovski scenario – prvo isprepada Srbe, kao, ja sam ovde vlast, pa onda Srbi uplašeni sami krenu da se iseljavaju. Nije naivna priča – kaže Nicović.

Šta je pričao Ugljanin

„Država Srbija je neman.“
„Država Srbija je fašistička tvorevina.“
„Srbija hoće da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija.“

Check Also

UDARNA VEST: VUČIĆ FORMIRA PRELAZNU VLADU- SPREMA NOVE IZBORE?

Shvatajući da ovakva skupština u kojoj nema predstavnika bar milion i po građana nije skupština, …