Home / TEMA DANA / „AKO BAKIR POVUČE OVAJ POTEZ, POTPISAĆE AKT O RASPADU BIH..“

„AKO BAKIR POVUČE OVAJ POTEZ, POTPISAĆE AKT O RASPADU BIH..“

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je krivac za neformiranje vlasti na nivou BiH predsednik SDA Bakir Izetbegović, navodeći da ta partija najupornije radi protiv BiH.

„Često ističu da su baš oni državotvrona partija i da su zaslužni za BiH, a zanimljivo je da baš SDA najupornije radi protiv te iste BiH. Otac (Alija Izetbegović) je žrtvovao mir za BiH, a ostaje da vidimo za šta će sin (Bakir Izetbegović) žrtvovati BiH“, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Govoreći o činjenici da se ulazi u jedanaesti mesec otkako su završeni opšti izbori u BiH, a da vlast nije formirana u kantonima, Federaciji BiH i zajedničkim institucijama, Dodik je naglasio da je za razliku od tih nivoa u Republici Srpskoj stanje redovno i već je i zaboravljeno da su pre 11 mjeseci bili izbori.

„Nakon izbora u oktobru 2018. godine vlast je konstituisana samo u Srpskoj, i to u rekordnom vremenu. Naša Narodna skupština, Vlada, predsednik Republike i sve institucije Srpske funkcionišu. Donosimo odluke koje su važne za naše građane i moram da kažem da zbog primene izbornih rezultata u Srpskoj život nije stao. Naprotiv. Pokrenuli smo brojne projekte od interesa za našu Republiku i njene građane. Mi u Srpskoj razmišljamo kako će izgledati budžet za 2020. godinu, iako u drugom dijelu BiH još nisu ‘apsolvirali’ ni budžet za tekuću godinu“, kaže Dodik.

Ni Srbi ni Hrvati se neće savijati pred Bakirom i SDA

Prema njegovim rečima, izborna groznica trese drugi dio BiH, odnosno FBiH u kojoj ni na jednom nivou nije formirana vlast u skladu sa rezultatima izbora.

„Federalni mediji pod kontrolom SDA problem formiranja vlasti smeštaju samo na nivo BiH i tu, po nalogu Bakira Izetbegovića, traže krivce, a to je naravno SNSD, a ako nije SNSD onda je HDZ. Zbog čega se ne govori o tome da vlast nije formirana u kantonima i da nije konstituisana Vlada FBiH? Nije valjda da su SNSD i Milorad Dodik odgovorni za neuspostavljanje vlasti na tim nivoima, o kojima se medijski manje govori, a bez kojih očito neće biti formirana ni nova vlast na nivou zajedničkih institucija“, rekao je Dodik, koji je i predsednik SNSD-a.

On je naglasio da SNSD nema nijedan uslov za formiranje vlasti, već da taj proces uslovljava SDA.

„SDA je isturila NATO kao uslov, koji se ne pojavljuje kao uslov ni u strukturama EU sa kojima sam lično imao priliku da razgovaram. Naprotiv, dalje kretanje ka EU bilo je uslovljeno formiranjem vlasti“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, svima je jasno da je krivac za neformiranje vlasti na zajedničkom nivou upravo onaj koji danima samoinicijativno ganja veštice po BiH.

„Naravno govorim o Bakiru Izetbegoviću. On očigledno ima problem da objasni svojim biračima i inače bošnjačkom političkom telu da se ni SNSD kao pobednik u Republici Srpskoj, ni HDZ kao pobednik u hrvatskom nacionalnom korupsu nisu dužni savijati pred ucenama SDA. A to o čemu 11 meseci govori Izetbegović nije ništa drugo do obično zamajavanje javnosti i čuvanje starih pozicija. Izetbegović se Ustava seti kada mu to odgovara, a neće da kaže da njegova stranka blokira izbornu volju u Srpskoj i oduzima joj Ustavom zagarntovano pravo na predstavljanje“, kaže Dodik.

SNSD još u izbornoj noći imao tim za Sarajevo

On je podsetio da je SNSD još u izbornoj noći znao da ima legitimitet i podršku naroda da obavlja važne poslove u Sarajevu.

„Mi smo vrlo brzo imali tim za Sarajevo, ali očito Izetbegović misli da je on selektor i da ovaj tim, koji je izabrala Republika Srpska, neće igrati kako je on zamislio. Čini se da isti problem ima i sa ekipom iz HDZ-a. Onda tu dođemo do jednostavnog zaključka da Izetbegović u stvari ima problem prvo sa iskrivljenim doživljajem svoje uloge, a onda sa Srbima i Hrvatima. I onda dođemo do novog zaključka da Izetbegović ima problem sa dejtonskom strukturom BiH, i konačno, Izetbegović ima problem sa realnošću“, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je naglasio da se kriza koju su kreirali Izetbegović i SDA zbog potrebe dela javnosti preselila na celu FBiH, a onda i na Srpsku u delu koji podrazumeva da su zajedničke institucije servis u službi entiteta.

Na pitanje da li SNSD ostaje pri stavovima da ne može prihvatiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ i da će se zalagati za vojnu neutralnost, Dodik je odgovorio – upravo tako.

„SNSD nije partija koja će poništiti volju Narodne skupštine, koja je jedna od najvažnijih institucija u BiH. Mogu i da razmem stav SDA da ta odluka ne može da obavezuje celu BiH, ali bi oni, ako im je stalo do moguće BiH, trebalo da shvate da Narodna skupština Republike Srpske i nema nameru da svojim odlukama obavezuje celu BiH, ali ono što je sigurno, ona obavezuje sve srpske predstavnike u zajedničkim institucijama“, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su pre nekoliko dana imali priliku da vide primenu Ustava BiH na pitanju zaštite entitetskog interesa.

„O njemu se izjašnjavala Narodna skupština Republike Srpske? Izvinite, šta mi drugo tražimo? Samo da se naš interes ugradi u nešto što se zove interes BiH. Ako naš interes nije dio tog interesa, onda nije pitanje kako će se formirati vlast, već kako BiH uopšte može opstati“, rekao je Dodik.

Govoreći o sve češćim glasovima iz SDS-a i PDP-a da je moguća i neka nova većina na nivou BiH i da te dve stranke nisu odustale od mogućnosti da uđu u vlast, Dodik je istakao da su oni i sada vlast, doduše u tehničkom mandatu.

„Oni svih ovih 11 meseci ništa drugo i ne rade nego čuvaju tu vlast. Njima su izbori, odnosno građani pomrsili konce kada su glasali za SNSD. I šta su uradili ili šta rade? SDA je očigledno zadovoljna kako su se proteklih gotovo pet godina u Savjetu ministara i drugim zajedničkim institucijama ponašali predstavnici SDS i PDP“, kaže Dodik.

On je upitao ko su SDA i Bakir Izetbegović da određuju ko će u zajedničkim institucijama predstvaljati Srpsku?

„Neka obnovi Savet ministara sa istim strankama. Poručujem mu da je time potpisao akt o raspadu BiH. Ne može Bakir Izetbegović, niti bilo ko u zemlji ili van nje, prekrajati ono što su rekli građani Republike Srpske. Od te avanture Izetbegovića ni BiH ne bi spasila sva međunarodna zajednica sa svim intervencijama koje smo gledali godinama unazad. Poručujem mu da odmah proguta ulje i svari činjenicu da je SNSD sa svojim koalicionim partnerima izborni pobjednik u Srpskoj i da izabere – ili će se brzo opametiti ili sporo kajati“, upozorio je Dodik.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da se „status Kosova ne može dovoditi u vezu se eventaulnim statusom Srpske, jer je i na Kosovu i u BiH ista strana počinila zločine, genocid i dovela do intervencije NATO-a, koja je zaustavila užasno nasilje nad nesrbima“, te da „nema istorijskih, pravnih ni moralnih pretpostavki za samostalnost Republike Srpske“, Dodik je naglasio da je Srpska već samostalna i po svim standardima ima elemente države.

On je podsetio da su očito 1995. godine u Dejtonu uvažene i moralne i istorijske pretpostavke i u Dejtonski sporazum ugrađena i pravna da je Republika Srpska samostalan entitet sa svojom skupštinom, vladom, predsednikom, policijom i mnogim drugom institucijama.

„Čak smo Dejtonskim sporazumom imali i vojsku. Kada govori o moralnim pretpostavkama, Izetbegović valjda misli na Bošnjake koji su ginuli za BiH, ali zaboravlja da ni Srbi, ni Hrvati nisu ginuli za BiH, a borili su se na kućnom pragu. Srbi su se borili za svoja vekovna ognjišta i u najvećoj meri ih odbranili. Istorijski smo bili tu i kad Bošnjaka uopšte nije bilo tako da ne bi bilo loše da Izetbegović prelista istorijske čitanke“, istakao je Dodik.

Teza da su isti i na Kosovu i u BiH činili zločine bezobrazna

On je ocenio da je bezobrazna teza da su isti i na Kosovu i BiH činili zločine, a da su s druge strane bila nenaoružana nevinašca.

„Ona i dolikuje sinu Alije Izetbegovića koji je po vlastitom priznanju žrtvovao mir za BiH. O čemu onda danas govori Bakir Izetbegović? O interpretacijama od kojih malo pomalo odustaje sve više ljudi u svetu, shvatajući da ‘istina’ iz devedestih godina i nije čista“, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je dodao da Izetbegovićeva izjava dolazi u danu kada se u svim medijima moglo čuti i pročitati o zločinima terorističke OVK nad nedužnim srpskim civilima koje su ubijali zbog trgovine organima.

„Srbi kojima su vađeni organi uhvaćeni su na teritoriji Srbije, a ne Albanije i to bi Izetbegović morao da zna. Nije valjda toliko naivan da veruje u to što priča da na svega nekoliko stotina kilometara mogu važiti dvostruki standardi, pa jedno važi za Kosovo, a nešto sasvim drugo za Republiku Srpsku. Mi mislimo da ne mogu. I bolje mu je da se pripremi za ovaj stav nego da se zavarava i da druge drži u zabludi“, naglasio je Dodik.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …