Home / TEMA DANA / ALARM U KREMLJU: 40.000 NATO VOJNIKA STOJI NA GRANICI SA RUSIJOM, Nemačka ih predvodi! EVO ŠTA SE DEŠAVA…

ALARM U KREMLJU: 40.000 NATO VOJNIKA STOJI NA GRANICI SA RUSIJOM, Nemačka ih predvodi! EVO ŠTA SE DEŠAVA…

Norveška će biti domaćin većine aktivnosti koje će biti deo velikih vojnih vežba NATO zakazanih za oktobar, a koje će predvoditi Nemačka sa čak 8.000 vojnika.

Vežbe nazvane „Trident Juncture 2018“ održaće se tokom dve nedelje počevši od 25. oktobra, potvrđeno je iz sedišta NATO u Briselu za „Dojče vele“.

Vežbe će se sprovoditi „u vazduhu, na moru i na tlu“, i to blizu Arktičkog kruga, a uključivaće sve članice NATO plus partnere Finsku i Norvešku. Očekuje se učešće oko 40.000 vojnika.

Trebalo bi da ove vežbe predstavljaju najveći vojni manevar od kraja Hladnog rata.

O održavanju ove vežbe je u maju obaveštena Rusija.

Norveška i Rusija dele oko 200 kilometara kopnene granice, kao i morsku koja se prostire duž Barencovog mora i Arktičkog okeana.

Tenzije između Rusije i NATO

U poslednje vreme su se odnosi Rusije i Zapada pogoršali, pa su tenzije između Moskve i NATO velike. Prošlih godina NATO je sproveo nekoliko manjih vojnih vežbi u Poljskoj i zemljama Baltika, kao odgovor na rusku aneksiju Krima 2014. godine i podršku separatistima u istočnoj Ukrajini.

Prošle godine su održane velike ruske vojne vežbe zajedno sa Belorusijom na istočnim granicama NATO, što je izazvalo reakciju Alijanse, ali i Evropske unije, pa je šefica diplomatije EU pozvala na planiranje bržeg odgovora u slučaju konflikta.

NATO: Branimo našu teritoriju i populaciju

Portparolka NATO Irina Novakova je rekla da je cilj pokretanja „120 letelica, 70 brodova i do 10.000 vozila“, na vežbama u oktobru, da se vežba sposobnost Alijanse da sprovodi zajedničke vojne operacije i da brani svoju populaciju i teritoriju.

Nemačka će na vežbama doprineti velikim brojem vojnika i vojnom opremom, zajedno sa drugim većim članicama poput SAD, Kanade i Italije.

Inače, Nemačka je bila jedna od glavnih doprinosilaca NATO vežbama „Trident Juncture 2015“ gde je učestvovalo oko 3.000 nemačkih vojnika.

Ona će imati veliku ulogu na ovogodišnjim vežbama, kao predvodnik takozvane „sile na čelu“, odnosno zajedničkih snaga Vrlo visoke spremnosti, koje treba da budu spremne u kratkom roku da odgovore na eventualni napad na NATO.

Nemačka planira da pored 8.000 trupa pošalje na vežbe 200 armiranih vozila, među kojima i 20 leopard 2 tenka.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …