Home / TEMA DANA / ALARMANTNO! SRPSKOJ PRETE UPADOM 6.000 VOJNIKA IZ EU!

ALARMANTNO! SRPSKOJ PRETE UPADOM 6.000 VOJNIKA IZ EU!

UDARIMA na Republiku Srpsku, a sve kako bi “skrojili” Bosnu i Hercegovinu po svojoj meri, a ne po želji naroda koji u njoj žive, od juče se priključio i vrh OEBS, ali i poslanici Zelenih u Evropskom parlamentu, poručujući da će “neposlušne”, ako zatreba, disciplinovati i – oružanom silom.

Naime, najpre su predsedavajuća OEBS i ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde i generalna sekretarka te organizacije Helga Marika Šmit upozorile vlasti RS da svojim koracima opasno ugrožavaju mir u BiH i celom regionu. One su navele kako pokušaji “RS da jednostranim odlukama preuzme ovlašćenja koje sada ima BiH kao država samo pojačavaju napetosti i ugrožavaju sve što je u BiH postignuto u proteklih 26 godina”.

– Pozivamo lidere u RS da se suzdrže od negativnih političkih poteza usmerenih ka podelama. Osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka BiH nosi sa sobom rizik narušavanja mira u državi i u regiji – stoji u izjavi funkcionerki OEBS.

Ovo nije prvi put da se Srpska i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik optužuju da hoće da izazovu novi rat u BiH, iako svi potezi Banjaluke idu u pravcu zaštite “Dejtona”, Ustava BiH i odbrane nadležnosti RS. Oružjem zapravo “zveckaju” zapadni političari koji već danima opsedaju Sarajevo.

Tako su od vikenda u glavnom gradu BiH i predstavnici Zelenih/EFA u Evropskom parlamentu, a kako bi, po njihovim rečima, “poslali upozorenje da EP neće biti tek posmatrač krize u BiH”.

– Imamo garancije generala iz EU da oni mogu da dovedu do 6.000 vojnika u roku od 24 sata – kazao je evroparlamentarac Tomas Vajc, koji boravi u Sarajevu zajedno s predsedavajućim predstavništva Evropskog parlamenta za saradnju sa BiH i tzv. Kosovom Romeom Francom.

Upozorenja iz OEBS i pretnje iz EP stigli su samo nekoliko dana nakon što su se poslanici britanskog parlamenta založili za održavanje mirovne konferencije o BiH, takozvani Dejton 2 i predložili da se u Bosnu pošalje dodatni bataljon britanskih vojnika. Nakon toga je parlament RS 10. decembra usvojio zaključke kojima je povukao saglasnost tog entiteta na državne zakone o odbrani, nejednakom oporezivanju, kao i Visokom sudskom i tužiteljskom veću.

Visoki redstavnik Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje, osudio je juče ove odluke Skupštine RS. Krizu u BiH faktički je započeo Šmitov prethodnik Valentin Incko, nametanjem zakona kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje navodnog genocida u Srebrenici.

Miloš Šolaja, sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, kaže, za “Novosti”, da su pretnje upućene RS postale ozbiljna i sinhronizovana politika zapadnih zemalja. On očekuje i da odu i korak dalje u pravcu uvođenja sankcija protiv pojedinaca ili kompanija iz RS:

– Ovi pojačani pritisci su se očekivali nakon izbora u Nemačkoj. Ne treba zaboraviti da politiku EU diktira Berlin, a koji želi zbog Šmita da disciplinuje RS. Zvaničnici Srpske ni u jednoj poruci nisu spominjali rat i konstantno pozivaju na mir. Jedina pretnja miru u BiH je spoljni uticaj, ali i Sarajevo koje često spominje rat.

Radomir Lukić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo i najmlađi član srpske delegacije na pregovorima u Dejtonu, kaže nam da se, nažalost, ne sme isključiti mogućnost da stranci insceniraju određenu akciju u BiH kako bi pronašli razlog da pojačaju svoje prisustvo:

– Ipak, ne želim da verujem da međunarodna zajednica nije naučila neku lekciju iz svega onoga što su radili devedesetih u BiH. Međunarodna zajednica je svesna da ne može da “pobošnjači” Srbe i Hrvate, niti da ih protera iz BiH, zato će nastaviti sve moguće pritiske na Srpsku i njen politički vrh, uključujući i pretnje sankcijama i vojnim prisustvom. Takođe, međunarodna zajednica mora biti svesna da BiH može da postoji samo sa tri konstitutivna naroda. Zapadu oči polako otvaraju Mađari, Poljaci i Česi. Evropa će morati da shvati da ne mogu Amerikanci nametati sistem vrednosti evropskim zemljama i preko leđa Evrope ići u sukob sa Rusijom.

DODIK: UZVRATIĆEMO NA SANKCIJE

NEMAČKA vlada pozvala je juče EU da uvede sankcije Dodiku, a zbog odluke da RS vrati deo nadležnosti. Kako je izjavila nemačka šefica diplomatije Analena Berbok “Dodikovi pokušaji da se odvoji su neprihvatljivi”. Povodom ovih pretnji Dodik je rekao da i Banjaluka u tom slučaju može da uzvrati kontramerama:

– Možda će neki pokušati da ismeju ovo što ću reći, ali ako Nemačka uvede sankcije, uzvratićemo. Nisam slep da ne znam šta su Amerika i Nemačka. Ali moja poruka je – preterali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikada je nismo ni voleli.

On je najavio i da će biti donet zakon koji propisuje da je imovina u RS njeno vlasništvo, kao i propis da sudije i tužioce bira NS RS.

– Ne želimo nikakvu drugu BiH sem dejtonske. Sav novac koji Srpska daje za zajedničke organe BiH, oko 130 miliona evra, povući ćemo u RS.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …