Home / TEMA DANA / ALBANCI NA KOSOVU SPREMAJU „OLUJU 2“

ALBANCI NA KOSOVU SPREMAJU „OLUJU 2“

Podizanjem taksi na uvoz robe iz Srbije Kosovo vrši direktan udar na Srbiju i njenu privredu, i nastoji da potpuno eliminiše srpske proizvode na Kosovu i Metohiji, ocenio je analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković u izjavi za Tanjug ukazuje da bi, ako Zapad ne reaguje na ovo, Priština mogla da udari i na sever Kosova.

Srbija je, kaže, postupila racionalno time što je predsednik prvo sazvao sastanak sa ambasadorima prijateljskih zemalja, pa onda Kvinte.

– Srbija mora jasno da kaže da ovakvi potezi Prištine nisu samo faktor destabiližacije već i mira u regionu – rekao je Anđelković i dodao da posle ovoga možemo da kažemo da su svi sporazumi poništeni i da će Srbija odgovoriti kontramerama.

– To nam nije cilj, ali nam je cilj da sprečimo ponižavanje Srbije i srpske privede – rekao je Anđelković.

Anđelković je ocenio da bi zapad trebalo da privoli Albance da se ponašaju razumno.

– Ako zapad nije u stanju da reaguje na tu vrstu agresije i ako mi ne pokažemo snagu oni će se usuditi da krenu na sever, da pošalju paravojne formacije i organizuju Oluju dva – rekao je Anđelković i ocenio da Srbija u roku od dva dana mora da odgovori ekonomskom i saboraćajnom blokadom.

Anđelković je dodao da je Priština i sa 10 odsto napravila ekonomsku agresiju Srbije i da je i time ugrozila slobodnu zonu trgovine.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da je današnja odluka Prištine da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto sulud i potpuno nepotreban potez, koji pokazuje svu nemoć Prištine.

Drecun je dodao da taj potez ne treba posmatrati izolovano i objasnio da su Albanci u Prištini iskoristili kao povod za podizanje taksi nezadovoljstvo što nisu članica Interpola.

– Iskoriristili su to nezadovoljstvo da nastave sa pogoršanjem odnosa sa Beogradom i otežavanjem komunikacije Beograda sa srpskim narodom na KiM, kao i položaj ostanka srpskog naroda u južnoj pokrajini – rekao je Drecun za TV Pink.

Kaže da će Albanci, dugoročno gledano, imati za cilj da potpuno prekinu naastavak dijaloga u Briselu, normalizaciju odnosa, kao i da iznegnu bilo koju obavezu koju su preuzeli da realizuju.

Bojim se da će imati za cilj i da otežaju što je više moguće život Srbima na KiM, kaže Drecun i dodaje da se istovremeno pred svojom javnošću pravdaju što su doživeli strahovit udarac i neuspeh u pokušaju da postanu clanica Interpola.

– Sada je ocigledno da su u bezizalnoj situaciji, više ta moć koju imaju SAD i koju koriste da podrže tu lažnu državu ne može uvek da im pomogne i oni su sada svesni te situacije. Sada su u velikom problemu gde ne mogu da se ponašaju politicki racionalno i ne mogu da shvate koji je put kojim bi trebali da idu – navodi Drecun.

Smatra da Beograd treba da insistira da se nastave razgovori u Briselu i to što pre, kao i da je potrebno vršiti pritisak na međunarodnu zajednicu -posebno one države koje mogu da utiču na Prištinu.

Dodaje da postoji i mehanizam pritiska na Prištinu i od strane srpskog naroda na KiM preko njegovih izabranih predstavnika u parlamentu u Prištini.

– Mislim da nas ocekuje period veoma turbulentnog i napetog stanja između Srba i Albanaca, odnosno Beograda i Prištine i treba našim smirenim potezima izazvati reakciju i zapada da Prištinu natera da se politički racionalno ponaša, jer ovo je otišlo predaleko i ne može se tolerisati – kaže Drecun.

Navodi da ako se nastavi sa ovakvim jednostranim potezima, moze se desiti da ćemo ubrzo doći u situaciju da i Srbija preduzme kontra mere, koje će usloviti lancanu reakciju.

– Svi ćemo biti u velikom problemu i ništa neće moći da se radi na smirivanju te situacije – zakljucio je Drecun.

(Tanjug)

Check Also

MERKELOVA ŽURI- ISTIČE ROK: NIŠTA NIJE KAO ŠTO IZGLEDA U VEZI SA KOSOVOM (ŠOK VIDEO)

“Status Kosova ne može da se reši u Briselu već samo u Ujedinjenim nacijama, iako …