Home / TEMA DANA / ALBANCI SE OTRGLI KONTROLI! RUSI NAJOZBILjNIJE UPOZORAVAJU: Kosovska kriza može da preraste u RAT!

ALBANCI SE OTRGLI KONTROLI! RUSI NAJOZBILjNIJE UPOZORAVAJU: Kosovska kriza može da preraste u RAT!

Vlasti u Prištini su odlučile da zaoštre kosovsku krizu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

– Posmatračka misija (OEBS) vrlo jasno ukazuje da Kosovo sve više postaje tačka nestabilnosti, izvor konfliktnog potencijala u regionu. Vlasti u Prištini vode politiku zaoštravanja kosovske krize, što preti eskalacijom nasilja i rata na Zapadnom Balkanu. Još gore, postoji sve više znakova da se kosovsko-albansko rukovodstvo pokrajine, 20 godina nakon varvarskog bombardovanja Jugoslavije i 10 godina jednostrane “nezavisnosti”, u potpunosti otrglo kontroli onih zapadnih država koje su tu “samostalnost” projektovale – izjavio je Lukaševič na sednici postsaveta OEBS-a.

On je naglasio da je samo od oktobra do decembra 2018. godine Priština napravila celu seriju provokacija Srbije i Srba koji tamo žive.

– Takozvana Vlada Kosova je 22. novembra, kršeći obaveze iz Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, objavila o uvođenju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine u visini od 100 odsto. Mere su još uvek na snazi. Na pozive SAD i EU da se ukinu, Priština jednostavno ne obraća pažnju – dodao je stalni predstavnik.

On je naglasio da je samo od oktobra do decembra 2018. godine Priština napravila celu seriju provokacija Srbije i Srba koji tamo žive.

– Takozvana Vlada Kosova je 22. novembra, kršeći obaveze iz Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, objavila o uvodenju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine u visini od 100 odsto. Mere su još uvek na snazi. Na pozive SAD i EU da se ukinu, Priština jednostavno ne obraća pažnju – dodao je stalni predstavnik.

Lukaževič kaže i da nema garancija da oružane formacije Kosova, koje se, kako je naglasio, sastoje od terorista OVK, neće biti upotrebljene protiv srpskog naroda na severu pokrajine.

– Uz podršku SAD i čitavog niza država članica NATO već se forsirano vodi priprema vojnika, rastu isporuke oružja i tehnike. Garancije da tzv. oružane snage Kosova, sastavljene od terorista OVK, neće u budućnosti biti upotrebljene protiv srpskog naroda na severu pokrajine – ne daje niko”, rekao je Lukaševič na sastanku Stalnog saveta OEBS u Beču.

On ukazuje i na krah posredničkih napora EU u dijalogu Beograda i Prištine.

– Pravi primer je to što već, šestu godinu, ništa od realizacije ključne tačke Briselskog sporazuma – formiranja Zajednice srpskih opština – kaže on.’

Check Also

ZAOKRET NA KOJI MOSKVA NIJE RAČUNALA: ENERGETSKA KATASTROFA U EVROPI POGODIĆE I SAMU RUSIJU!

U Evropskoj uniji vlada prava panika: cene gasa i struje rastu, razgovara se o stvaranju …