Home / TEMA DANA / ALBANCI U ŠOKU: SAD POVLAČE VOJSKU SA KOSOVA!?

ALBANCI U ŠOKU: SAD POVLAČE VOJSKU SA KOSOVA!?

Izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog između tzv. Kosova i Srbije, ambasador Ričard Grenel, kategoričan je da taksu treba ukinuti odmah kako bi se nastavio dijalog.

Sjedinjene Američke Države otišle su korak dalje u pritisku na tzv. Vladu Kosova da ukine taksu na srpsku robu, američki ambasador Filip Kosnet rekao tzv. kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da njegova zemlja razmatra mogućnost da povuče svoje trupe sa tzv. Kosova ukoliko se ne ukine taksa na robu iz Srbije.

Ovo je najozbiljnija američka pretnja tzv. Kosovu, pre nekoliko meseci se široko spekulisalo da Amerikanci razmatraju uklanjanje kampa Bondstil sa tzv.Kosova ukoliko političko rukovodstvo nastavi da se ne pokorava zahtevima međunarodnog faktora za ukidanje takse. Ali ove informacije nikada nisu potvrđene.

Bilo kako bilo, izgleda da se ova opcija ozbiljno razmatra. Američki izvori rekli su da je Filip Kosnet na poslednjem sastanku rekao Kurtiju da bi trebalo da ukine porez odmah, inače će SAD delovati.

– Američka ambasada u Prištini rekla je Kurtiju da se prisustvo američkih snaga na tzv. Kosovu već razmatra – rekao je izvor. To je ujedno i najveća pretnja koju su Sjedinjene Države izrekle tzv. Kosovu, pošto je tzv. kosovska vlada nametnula stopostotnu taksu bosanskoj i srpskoj robi kao odgovor na diplomatsku kampanju Srbije u prvacu povlačenja priznanja.

Aljbin Kurti i predsednica tzv. kosovskog parlamenta Vjosa Osmani, kao kandidati za premijera na izborima 6. oktobra, obećali su da će ukinuti porez i zameniti ga širokim merama reciprociteta sa Srbijom. Ali sada, kada predvode vladajuću koaliciju, još nisu krenuli u tom pravcu.

Izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog između tzv. Kosova i Srbije, ambasador Ričard Grenel, kategoričan je da taksu treba ukinuti odmah kako bi se nastavio dijalog.

Sporazum između tzv. Kosova i Srbije verovatno će se dogoditi vrlo brzo, navodi se u tekst i dodaje da upravo to izgleda plaši nove tzv. kosovske lidere.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, tzv. premijer Kurti izjavio je da ne treba žuriti u ovaj proces, jer će u aprilu biti izbori i u Srbiji. Nije poznato da li upravo iz tog razloga Kurti odlaže ukidanje takse.

(srbijadanas.com/Kosovo Online)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …