Home / TEMA DANA / ALTERNATIVA ZA NEMAČKU TRAŽI ISTUPANJE IZ EVROPSKE UNIJE – KOLIKO JE DEXIT ZAISTA REALAN?

ALTERNATIVA ZA NEMAČKU TRAŽI ISTUPANJE IZ EVROPSKE UNIJE – KOLIKO JE DEXIT ZAISTA REALAN?

PARTIJA Alternativa za Nemačku (AfD, čiji uzlet se i u Berlinu Angele merkel i u Briselu doživljava kjao ozbiljna pretnja, progglasila je svoj cilj – izvođenje zemlje iz sastava Evropske unije.

To bi neminovno `sahranilo` EU, ali – koliko je uopšte realno da nemačka krene putem Velike Britanije?

U novom političkom programu Alternative za Nemačku doslovno piše:

„Ako naši najvažniji predlozi za reformisanje EU ne budu realizovani, neophodnim – u smislu poslednje varijante –  smatramo istupanje Nemačke iz Unije ili njeno dirigovano raspuštanje radi stvaranja nove evropske ekonomske zajednice zasnovane na respektovanju zajedničkih interesa“.

Alternativa će sa ovim programom ići na skore izbore za Evropski parlament. Faktički:  ko bude glasao za AfD glasaće za likvidaciju EU

Alternativa je formirana 2013-te. Njeni članovi su u prvo vreme smatrani evroskepticima. Međutim, stav o raspuštanju, ili kradinalnom menjanju EU, u njenim dokumentima se pojavljuje prvi put sada.

U  pokrajini Saksonija-Anhalt Alternativa je na poslednjim izborima zauzela drugo mesto. To je za mnoge bio šok. A usledio je još veći: AfD je na federalnim parlamentarnim izborima bila treća sa 12,6 odsto glasova i osvojila je 94 poslanička mandata od mogućih 709.

Sondaže ukazuju da je u međuvremenu postala još popularnija. Nije ni čudo.

Različite ankete su poslednjih godina pokazivale da je za „zbogom EU“ 17-29 odsto Nemaca. Naravno, dobar deo njih neće glasati za Alternativu.

Ideja Dexit ima, dakle, koren, ali je do `kritične mase` za njenu realizaciju još daleko. Mnogi u Nemačkoj su uvereni da njihova zemlja ima najveću korist od postojanja EU.

AfD ne može računati na svih 29 odsto glasova jer je za radikalno menjanje odnosa Nemačke sa EU, a i same unije, i uticajna partija Levi.

Evroskeptika je u Britaniji uvek bilo znatno više nego u Nemačkoj. To je bitan ograničavajući faktor, ali nije jedini.

Brexit je bio moguć samo preko referenduma i to se i potvrdilo, a u Nemačkoj faktički nema takve `direktne demokratije“. Da ne bi bila moguća pojava novog Hitlera.

Zato Alternativa može izvesti Nemačku iz EU samo  na federalnim izborima pobedi toliko ubedljivo (sa najmanje 45 odsto) da može samostalno formirati vladu. Ili da iznudi održavanje referenduma za menjanje ustava i da na njemu dobije potrebnu većinu za otvaranje mogućnosti odlučivanja o Dexit, pa da na novom plebiscitu ponovo osigura većinu.

Sve ovo teško da je moguće u dogledno vreme.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …