Home / TEMA DANA / AMERIČKA VOJSKA OBJAVILA nešto što naslućuje Treći svetski rat

AMERIČKA VOJSKA OBJAVILA nešto što naslućuje Treći svetski rat

rat- vojnik

Američka armija je objavila poseban priručnik koji predstavlja rusku taktiku vođenja hibridnog rata i ukazuje na koji način američke oružane snage treba da joj se suprotstave, piše „Nešenel interest“.

Priručnik u kojem je posebna pažnja posvećena ruskim operacijama u Ukrajini i na Krimu daje informacije o ruskoj tehnici i ukazuje na ruske slabosti, koje mogu da iskoriste američke snage.

Priručnik „Ruski rat nove generacije“ bio je objavljen u decembru prošle godine, a nedavno je dospeo na internet.

U priručniku od 68 stranica, opremljenih fotografijama i podacima o ruskoj tehnici koja bi mogla da bude iskorišćena za vođenje asimetričnog rata, posebna pažnja je posvećena ruskim operacijama u Ukrajini i na Krimu.

Američki list piše da autori priručnika zaključuju da je ruska strategija zasnovana na smenjivanju režima ujedinjavanjem s lokalnim marionetskim snagama, a ne na uobičajenoj vojnoj pobedi ruske vojske.

– Pošto je novi cilj promena celog sistema vladavine, pristup Rusije bi mogao da se zaključi u korišćenju bilo kakve poluge uticaja kojom ona vlada radi postizanja te promene – objašnjavaju istražitelji.

U priručniku se navodi da je Rusija osvojila američki pristup pokrivanju bojnog polja uz pomoć standardnih i bespilotnih senzornih sistema za otkrivanje protivnika koje potom mogu da unište avijacija ili artiljerija.

„Na taktičkom nivou pristup ruske vojske savremenom ratovanju može se kratko okarakterisati kao ’osvajanje cilja’“, tvrdi američka armija.

U priručniku su, takođe, ukazane slabe tačke Rusije, koje mogu da iskoriste američke snage. To su odsustvo motivacije kod regruta, slaba logistika, kao i moćna, ali neprecizna avijaciona i artiljerijska podrška. 

Priručnik preporučuje američkim oružanim snagama, na primer, da treniraju u uslovima elektronskog rata, kada GPS i radio-veza rade uz smetnje. 

Interesantno je da, iako američka vojska upozorava na snagu ruske protivvazdušne i elektronske borbene tehnike, navodi i da je u ovom trenutku ta tehnika u deficitu i da je skoncentrisana u Kalinjingradu, u Ukrajini i u Siriji, piše „Nešenel interest“.


Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …