Home / TEMA DANA / AMERIČKE I JAPANSKE KOMPANIJE PRESELJAVAJU FABRIKE IZ KINE! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

AMERIČKE I JAPANSKE KOMPANIJE PRESELJAVAJU FABRIKE IZ KINE! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

U svetu se zbog pandemije u oblasti industrije događaju tektonska pomeranja.

Pandemija je podstakla najveće zapadne korporacije da odustanu od politike koje su se držale poslednjih nekoliko decenija – da fabrike otvaraju u Kini.

Šta je tome kumovalo uz koronavirus i koje i čije fabrike napuštaju Kinu?

Pandemija je pokazala da su mnoge gigantske korporacije usuštini kolosi sa glinenim nogama. Pokazalo se i da njihovi multi-trilionski prihodi direktno zavisi od jedne države. Od Kine.

A sada vlade ekonomskih sila razgovaraju o vraćanju proizvodnje iz Kine kući.

Otkrili zavisnost od Kine

Sjedinjene Države su prve uključile alarm koji je u februaru 2020. iznenada razotkrio da će izbijanje koronavirusa u Kini Ameriku ostaviti 97 odsto antibiotika koje američko stanovništvo dobijs iz Kine. Plus: da 80 odsto farmaceutskih komponenti za proizvodnju lekova dolazi takođe iz Kine.

„Ako ste Kinezi i ako stvarno želite da nas uništite, prestanite samo da nam šaljete antibiotike”, rekao je Gari Kon, bivši ekonomski savetnik predsednika SAD.

Ubrzo posle SAD, svoju zavisnost od Kine otkrili su Japan, Velika Britanija, Južna Koreja, Nemačka, Francuska, Španija… I, nije se to ticalo samo tableta lekova…

Tokom tri do četiri decenije, zapadni svet je prenosio svoju industriju u Kinu u trci za superprofitima. U toj zemlji su radne ruke koštale siću, a porezi su su bili božanski u poređenju s američkim, japanskim i evropskim.

Sada su pametne glave zapadnih vlada shvatile da su napravile gigantsku grešku i hitno odlučile da diversifikuju mesta proizvodnje vitalnih proizvoda. Ali, ispostavilo se da to neće ići bez velikih problema.

Neke velike kompanije (Apple, Sony, Google…) shvatile su i bez sugerisanja (Vašington) da treba preseljavati proizvodnju iz Kine. Samo, nije se mišljenje njihovih menadžera baš sasvim poklopilo sa stavovima vlasti.

Koliko košta povratak kući?

Google, Apple i pročie Microsoft pristali su da povuku deo svojih kapaciteta iz Kine, ali ne i da ih vrate u Ameriku.A i zašto bi kad su im `pod rukom` Vijetnam i Tajland gde porezi takođe nisu drakonski, a i radne ruke su – `cela veza za dolar`?

NJima nikakav Tramp ne može naređivati i nikakvo ukazivanje na „državne interese“ ne može probuditi patriotizam kod tih ajkula kapitalizma. NJih zanima novac i samo novac.

„Global Tajms“ je citirao ovu procenu Renmina Liu DŽikina, stručnjaka Instituta za finansijske studije Univerziteta u Kini: „Američke i japanske kompanije pristajaće na preseljenje samo ako njihove vlade budu spremne da plate ne samo za demontažu opreme u Kini, njego i njen transporta na novu lokaciju, a i montažu. Možda će tražiti i nadoknadu gubitaka. Sve te kompanije su svesne da će odlaskom iz Kine izgubiti najveće svetsko tržište i da će njihovo mesto zauzeti konkurenti“.

Liu je uveren da za Kinu neće biti veliki problem da nadoknadi odlazak (američkih) „kitova“:

„Kina je obučavala svoje stručnjake koji su savladali strane tehnologije. Ima i sopstvenu nauku. Naravno, to će biti gubitak radnih mesta. Zato neka svi znaju: ko ode neće biti primljen nazad. Na tržište od bezmalo milijardu i po potrošača“.

Vijetnam će biti nova Kina

«Apple, Google i Microsoft se, zapravo, već nekoliko meseci u tišini preseljajvaju sele iz Kine u Vijetnam i Tajland. Korona je samo ubrzala taj trend. Na to je uticao i strah od novog trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Samsung se iz svoje Južne Koreje preselio u Vijetnam još 2014. godine. Radi uštede resursa.

Ostale kompanije koje se bave visokom tehnologijom slede. Hit-proizvodi Google i Microsoft – Pixel 4A i novi Surface – stizaće tokom naredne dve godine iz Kine i Vijetnama.

Međutim, kako tvrdi Business Insider, obe će se povući iz Kine do polovine 2021-ve.

Apple je zbog epidemije tokom prva tri meseca 2020-te izgubio 100 milijardi dolara.

U toj kompaniji znaju da je pandemija prolazna, ali da će Trampov trgovinski rat sa Kinom potrajati i zato tu zemlju želi da napusti dok je vreme.

Japanska vlada je već pristala da pomogne svojim kompanijama da se presele iz Kine. Kabinet Šinzo Abea najavio je izdvajanje 240 milijardi jena (2,2 milijarde dolara) za njihovo obeštećivanje i transpoortne troškove.

Lavovski deo ot sume pripašće kompanijama koje svoju proizvodnju prenesu u Japan.

Ipak, japanski velikani poput Sharp ne žure sa povratkom kući jer u Vijetnamu vide svoje novo utočište.

Februarska anketa Tokyo Shoko Research kompanija pokazala je da 37 odsto od više od 2.600 kompanija sa proizvodnjom u Kini traži pogodne zemlje za preseljenje poslovanja ili to već čini.

Izabel Rejnolds, analitičar Bloomberga, već je upozorila da je pitanje šta je bolje: ostaviti zapadnu proizvodnju u Kini i na taj način podsticai dalje razvoj ekonomije azijskog giganta ili tu proizvodnju povući u SAD, Japan i druge zemlje i zbog toga pokvariti odnose sa Pekingom.

Vladimir Dobrinjin (Fakti.org)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …