Home / TEMA DANA / AMERIČKE TRUPE SPREMNE NA UDAR- VENECUELA POKRENULA ELITNU 41.TENKOVSKU BRIGADU..

AMERIČKE TRUPE SPREMNE NA UDAR- VENECUELA POKRENULA ELITNU 41.TENKOVSKU BRIGADU..

Na zapadu Venecuele su primećeni osnovni borbeni tenkovi T-72B1V koji su pre nekoliko godina nabavljeni iz Ruske Federacije. Naime, ovi tenkovi se nalaze u naoružanju 41.tenkovske brigade venecuelanske vojske.

Komanda venecuelanske armije je odlučila da prebaci delove ove brigade u zapadne delove zemlje, kao rekciju na sve veću koncentraciju kolumbijske vojske u pograničnom delu sa Venecuelom.

Pored toga, u ovom momentu su u toku poslednje pripreme pred početak strategijske vojne vežbe koja će se sredinom meseca održati u Venecueli. U ovoj vežbi će učestvovati i tenkovi 41.tenkovske brigade iz sastava 4.oklopne divizije venecuelanske armije.

Ova brigada spada u najelitnije sastave venecuelanske vojske. Njeni oklopni bataljoni su naoružani tenkovima T-72B1V, dok je mehanizovani bataljon opremljen borbenim vozilima pešadije BMP-3, takođe sovjetske/ruske proizvodnje.

Pretpostavka je da venecuelanska armija u svom sastavu ima ukupno 92 osnovna borbena tenka T-72B1V. Ovaj tenk je nastao na bazi tenka T-72B. Osnovni oklop ovog tenka je prekriven dinamički oklopom tipa „Kontakt-1“. Ovi moduli su efikasni protiv kumulativnih projektila ispaljenih iz drugih tenkovskih topova i sličnih sistema.

Njihova osnovna uloga je razbijanje i neutralizacija kumulativnog mlaza prilikom udara granate u oklop tenka. Vatrena moć tenka T-72B1V se ogleda u tome što tenkovski top 2A46-M, pored klasične, može da ispaljuje i rakete. Radi se o laserski navođenim raketama 9K120 „Svirь“ dometa do 4km i probojnosti oko 700mm oklopa.

Check Also

DR MIROVIĆ: ISTINA O HAOSU U CRNOJ GORI- SLEDI EPILOG KOJI NIKO NE OČEKUJE! (VIDEO)

Gost medijskih kuća „Centar”, i „Srbin.info”, u emisiji „Intervju”, bio je profesor Pravnog fakulteta Prištinskog …