Home / TEMA DANA / AMERIČKE TRUPE SPREMNE NA UDAR- VENECUELA POKRENULA ELITNU 41.TENKOVSKU BRIGADU..

AMERIČKE TRUPE SPREMNE NA UDAR- VENECUELA POKRENULA ELITNU 41.TENKOVSKU BRIGADU..

Na zapadu Venecuele su primećeni osnovni borbeni tenkovi T-72B1V koji su pre nekoliko godina nabavljeni iz Ruske Federacije. Naime, ovi tenkovi se nalaze u naoružanju 41.tenkovske brigade venecuelanske vojske.

Komanda venecuelanske armije je odlučila da prebaci delove ove brigade u zapadne delove zemlje, kao rekciju na sve veću koncentraciju kolumbijske vojske u pograničnom delu sa Venecuelom.

Pored toga, u ovom momentu su u toku poslednje pripreme pred početak strategijske vojne vežbe koja će se sredinom meseca održati u Venecueli. U ovoj vežbi će učestvovati i tenkovi 41.tenkovske brigade iz sastava 4.oklopne divizije venecuelanske armije.

Ova brigada spada u najelitnije sastave venecuelanske vojske. Njeni oklopni bataljoni su naoružani tenkovima T-72B1V, dok je mehanizovani bataljon opremljen borbenim vozilima pešadije BMP-3, takođe sovjetske/ruske proizvodnje.

Pretpostavka je da venecuelanska armija u svom sastavu ima ukupno 92 osnovna borbena tenka T-72B1V. Ovaj tenk je nastao na bazi tenka T-72B. Osnovni oklop ovog tenka je prekriven dinamički oklopom tipa „Kontakt-1“. Ovi moduli su efikasni protiv kumulativnih projektila ispaljenih iz drugih tenkovskih topova i sličnih sistema.

Njihova osnovna uloga je razbijanje i neutralizacija kumulativnog mlaza prilikom udara granate u oklop tenka. Vatrena moć tenka T-72B1V se ogleda u tome što tenkovski top 2A46-M, pored klasične, može da ispaljuje i rakete. Radi se o laserski navođenim raketama 9K120 „Svirь“ dometa do 4km i probojnosti oko 700mm oklopa.

Check Also

VRHUNSKI EKSPERTI UPOZORAVAJU KINU DA ĆE SAD USKORO POKRENUTI TOTALNI FINANSIJSKI RAT

Kineske vlasti treba da budu spremne na činjenicu da će Sjedinjene Države pokrenuti rigorozne ekonomske …