Home / TEMA DANA / AMERIČKI AMBASADOR ŠOKIRAO REGION: Otkrio Trampov plan za Kosovo..

AMERIČKI AMBASADOR ŠOKIRAO REGION: Otkrio Trampov plan za Kosovo..

Ambasador Sjedinjnih Američkih Država na tzv. Kosovu Greg Delavi preneo je poruku predsednika Donalda Trampa da je Amerika spremna da podrži podelu Kosova!

On je na taj način potvrdio nedavno pisanje Informera da se u Stejt departmentu, uz Trampovu saglasnost, najozbiljnije razmatra opcija razmene teritorija između Beograda i Prištine kao jedno od glavnih rešenja za kosovsku krizu.

Prema tom scenariju, centralnoj Srbiji bi bile pripojene četiri opštine na severu Kosova koje su etnički gotovo 99,9 odsto srpske, dok bi Albanicama pripao deo Preševa, zapadno od autoputa E-75.

– Na Beogradu i Prištini je da odluče o eventualnoj podeli Kosova. Sada ne mogu da pričam o nečemu što bi moglo biti deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Neću da govorim o tome šta mislim kako treba voditi briselski dijalog, niti šta bi se desilo ako bi se promenila forma dijaloga. Ako govorimo o tome šta bi trebalo da se desi ovde, to je da treba da postoji veće učešće kosovskih političkih predstavnika u tome – naveo Dalavi, a preneli svi prištinski mediji.

Na ovakvu izjavu odmah je reagovao i premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj, koji je zapretio da razmena teritorija znači novi rat!

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da Srbija ne želi sukobe, već dogovor.

– Nadam se da na Kosovu neće doći do rata, već do nekakvog rešenja. Ali nije rešenje ako nam kažete „sve je naše, a vi nas samo priznajte“. Potreban je dogovor. Ljudima je to teško, ali ne može da se odugovlači. Naš interes je da se to pitanje reši. Učinićemo sve da se očuva mir i napredak zemlje i da postignuto rešenje zadovolji državne interese, da ne sruši obraz Srbiji – naveo je Vučić i dodao:

– I dalje smo u vrlo teškoj poziciji. Ima još po koja figura na tabli. Moguće je da se borimo, da probamo da izvučemo nekakav remi, iako će biti vrlo teško – objasnio je Vučić.

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje ocenjuje da se okolnosti u svetskoj geopolitici polako menjaju u našu korist.

– Najnovija izjava američkog diplomate pokazuje ono što smo i naslućivali, a to je da se svetska geopolitika menja u smeru koji konačno donekle može da bude dobar i za Srbiju. Ako smo realni, imali smo teških 25 godina i sve što smo radili nailazilo je na osudu. Dolazak Trampa na vlast razbija donekle takvu sliku o Srbiji. Ne treba da budemo preoptimistični da će sve ići u našu korist, ali se neke stvari bar pomeraju ka našem interesu – ističe Deđanski.

Check Also

NOGO: VUČIĆ, MIŠKOVIĆ I BEKO SPREMAJU PLJAČKU VEKA- EVO ZAŠTO JE UHAPŠEN JOVIČIĆ! (ŠOK VIDEO)

Političar i bivši narodni poslanik, Srđan Nogo, ekskluzivno za Srbin.info je otkrio neverovatnu pljačku i …