Home / TEMA DANA / AMERIČKI EKSPERT ZALEDIO SRBIJU: VUČIĆ U KINI TRAŽIO OD PUTINA SAGLASNOST DA PREDA KOSOVO

AMERIČKI EKSPERT ZALEDIO SRBIJU: VUČIĆ U KINI TRAŽIO OD PUTINA SAGLASNOST DA PREDA KOSOVO

Srbija traži saglasnost Rusije za sporazum koji bi trebalo da postigne sa Kosovom, izjavio je u intervjuu za Glas Amerike Pol Stronski, stručnjak za Rusiju i Evroaziju Karnegijevog instituta za mir u Vašingtonu.

To je, ukazuje Stronski, mogla biti tema tokom susreta predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, na Forumu “Pojas i put”, koji je održan u prestonici Kine Pekingu – uoči razgovora sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, liderima Nemačke i Francuske Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, kao i posrednicom u dijalogu Beograda i Prištine Federikom Mogerini i drugim zvaničnicima EU, prenosi Glas Amerike.

“Ako Kosovo i Srbija postignu sporazum srpskim vlastima će biti potrebno da uvere Rusiju da se saglasi sa tim rešenjem. Trenutno su u porastu nacionalističke tenzije i predsednik Srbije ne želi da deluje kao da se u manjem intenzitetu zalaže za nacionalne interese Srbije – nego što to čini Rusija. Tako da vlasti Srbije žele da se uvere da postoji Putinovo saglasje”, izjavio je Stronski.

Prema njegovom mišljenju, izostanak te saglasnosti bi Srbiju mogao koštati ruske podrške u mnogim drugim pitanjima, a sa druge strane Rusija bi takvu situaciju mogla koristiti za izazivanje problema u odnosima sa zemljama zapada.

“Sve to naravno, ukoliko su srpske vlasti i svi koji stoje iza nje u potpunosti sigurni da sporazum treba postići”, kaže Stronski.

Sagovornik Glasa Amerike ukazuje da je mnoštvo razloga zbog kojih Rusija to ne bi učinila.

“Glavni je moć ili prevlast koju zbog kosovskog pitanja Rusija ima nad Srbijom. Ali, ako je to nešto što srpska vlast smatra da je u dugoročnim interesima Srbije i da je to moguće, uslovno rečeno, prodati građanima, onda mi se čini da im za to treba ruska podrška”, smatra on.

(N1)

Check Also

PROTOJEREJ IZ SAD: ZAŠTO ĆUTI VRH SPC-a? ONAKO SE NI STOKA NE TUČE A KAMOLI SVOJ NAROD!

Proteklih nekoliko dana smo bili svedoci nemilih događaja u Srbiji gde se narod pobunio protiv …