Home / TEMA DANA / AMERIČKI GENERAL UPOZORAVA: SRBIJI SE NE SME DOGODITI DA POSTANE VENECUELA U EVROPI..

AMERIČKI GENERAL UPOZORAVA: SRBIJI SE NE SME DOGODITI DA POSTANE VENECUELA U EVROPI..

Bivši komandant kopnenih snaga SAD u Evropi i penzionisani general Ben Hodžis izjavio je, povodom kosovskog dijaloga, da političkim liderima u Beogradu i Prištini treba dati prostora da pregovaraju bez ograničenja i crvenih linija i da, kako je naveo, ispregovaraju sva teška pitanja koja moraju da se završe.

Hodžis je sinoć, na panelu „Stabilnost i prosperitet transatlantske zajednice“ Beogradske NATO nedelje u organizaciji Centra za evroatlantske studije CEAS, naglasio da SAD i EU imaju odgovornost da zaštite obe strane u pregovorima jer, kako je kazao, postoji previše spoljnog uticaja onih koji ne žele da vide nikakav napredak.

„Postoje zemlje i pojedinci koji imaju korist od nastavka haosa, odnosno od nerešenih pitanja. Zato SAD svakako treba da sve ovo koordinišu sa EU. Veoma sam ponosan na tim ambasade SAD u Beogradu, ali i administraciju koja radi da nešto dostigne, međutim ne postoji način da mi bilo šta uradimo sami“, kazao je Hodžis.

Kako ističe, EU drži ključeve uspeha u ovom regionu jer ima ključeve za ekonomsku i zapadnu integraciju i dodaje da u takvoj situaciji EU i SAD treba da rade zajedno.

On je naglasio da Srbija u 2020. nije ona Srbije iz 1999. te da su od tada prošle dve decenije, uz opasku da ni SAD nije ono što su bile pre dve decenije.

„Treba da se bavimo pitanjima i da se suočimo s njima iz današnjeg ugla, a ne kako smo to radili pre dve decenije. Mi, kao i lideri u Srbiji imamo odgovornost da ne ostanemo u pogrešnoj priči“, kaže Hodžis.

On je izneo mišljenje da Kremlj, kako je naveo, iskorišćava Pravoslavnu crkvu kao svoje oružje za postizanje strateških ciljeva, što nije, kaže, ništa novo ni za njega, niti za bilo koga, preneo je Tanjug.

„Na to treba iskreno da gledamo i da se ne plašimo da se suočimo s time. Kremlj ima nula koristi od rešavanje bilo kog problema na Balkanu. Njihov strateški interes je da Zapadni Balkan nikada ne bude spreman za integracija na Zapadu“, smatra Hodžis.

Kada je reč o pitanju odbrane kaže da svaka zemlja ima pravo da zaštiti svoj narod i da ima pravo da bira kakvo će oružje koristiti u skladu sa svojim potrebama, i dodao da je Vlada Srbije donela hrabru odluku time što je zamrzla sve vojne vežbe na period od šest meseci.

Hodžis uz to dodaje da Srbija sebe ne treba da dovede u poziciju da bude, kako je rekao, Venecuela u Evropi i da nema druge prijatelje, niti partnere, već samo Moskvu.

Kada je reč o misiji Kfora na Kosovu i Metohiji, Hodžis navodi da je jako ponosan na tu misiju. On je dodao da su, dok je bio komandant kopnenih snaga SAD u Evropi i kada se sastajao sa srpskim i albanskim liderima, i jedna i druga strana tražili da se ne povuče misija Kfora.

„To je jedino sidro stabilnosti u regionu“, kaže Hodžis.

Govoreći o ekonomskim tokovima Hodžis je naglasio da je integracija sa Zapadom najbolja prilika za Srbiju i ovdašnje mlade.

„To je prilika za investicije, radna mesta, za izgradnju infrastrukture“, kazao je Hodžis i dodao da su neki koraci već napravljeni sa Mini Šengenom.

On je tu inicijativu ocenio kao odličnu i još jednom dodao da SAD treba da nastave zajedno da sarađuju sa EU po pitanju regiona i ponovio da Brisel ima ključeve uspeha.

„Takođe treba da se takmičimo sa Kinom, jer će oni odmah nastupiti ako vide vakum. Takav vakum ne smemo da dozvolimo da se dogodi“, rekao je on.

Dodao je ovo vreme takmičenja velikih sila, ali sila koji se takmiče u svim oblastima, poput diplomatije, ekonomije, odbrane i informacije, te da upravo to predstavlja prevenciju od konflikta.

„Upravo zato treba da se takmičimo za Balkan, ne samo zato što je reč o regionu koji je deo Evrope, već je reč o regionu koji predstavlja zadnja vrata crnomorskog regiona za koji ja smatram da je prava tačka takmičenja između Zapada, Kremlja i Komunističke partije Kine“, rekao je Hodžis.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …