Home / TEMA DANA / „Američki kongres doneo „Rezoluciju 758″ koja predstavlja objavu rata Rusiji!“

„Američki kongres doneo „Rezoluciju 758″ koja predstavlja objavu rata Rusiji!“

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski i Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost smatraju da će doći do zaoštravanja u ukrajinskoj krizi jer je to u interesu SAD.

lazanski

Na skupu „Pravno-politički aspekti krize u Ukrajini“ koji je danas organizovalo udruženje pravnika Nomokanon, Proroković je ocenio da je do krize u Ukrajini i došlo zbog niza poraza spoljne poltike SAD na Bliskom Istoku, posebno u Siriji.

Proroković se saglasio sa Lazanskim da će prevlast „radikala“ u američkom Kongresu doprineti daljem zaoštravanje krize u Ukrajini ukazavši da SAD, zbog „brojnih krupnih poraza na Bliskom Istoku“ žele da prebace probleme u susedno dvorište Rusije.

Prema njegovim rečima, SAD u pokušaju rušenja režima sirijskog predsednika Bašara Asada nisu uspeli jer su „udarile u zid koji je podigla Rusija uz pomoć Kine i Irana“.

Lazanski je govoreći o odnosu NATO i Rusije u svetlu ukrajinske krize napomenuo i da od raspada Varšavskog pakta Alijansa nikada nije videla Rusiju kao partnera, iako je to Rusija stalno želela da bude. „Nema logike da SAD, gde god smatraju da su im ugroženi interesi budu vojno prisutni putem baza a da Rusiji to nigde nije dozvoljeno“, rekao je on.

Lazanski je napomenuo i da je „Rusija sada možda i najkapitalističkija država u Evropi a da je SAD još uvek tretiraju kao protivnika“ pomenuvši i Rezoluciju 758 američkog kongresa o ukrajinskoj krizi koja, kako je kazao, „predstavlja objavu rata Rusiji“.

Na skupu je učestvovao i ambsador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin koji je ponovio da je za rešavanje ukrajinske krize neophodan potpuni prekid vatre na jugoistoku te države.

On je ukazao i na neophodnost uspostavljanja dijaloga predstavnika Luganska i Donjecka i kijevskih vlasti ali i otpočinjanje dijaloga unutar same Ukrajine kojoj su potrebne strukturne reforme da bi ljudi mogli da imaju pravo na svoj jezik, kulturu…

Direktorka Beogradskog centra za geostrateške studije Dragana Trifković uporedila je izbijanje oružane krize u Ukrajini sa dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji, ocenivši da je sada kao i tada sve došlo „po diktatu Zapada“.

Ona smatra i da građani Ukrajine i dalje nisu svesni da je u toj državi, zbog interesa zapada i SAD, na delu politički, a ne etnički oružani sukob.

(Srbija danas)

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …