Home / TEMA DANA / AMERIČKI OBAVEŠTAJAC TVRDI: Ratovi na Balkanu pokrenuli su nešto zastrašujuće..!

AMERIČKI OBAVEŠTAJAC TVRDI: Ratovi na Balkanu pokrenuli su nešto zastrašujuće..!

Ratovi u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka, nisu poremetili celokupni politički i ekonomski sistem samo na Balkanu, već su incirali neke događaje u svetu koji su direktno uticali na konstelaciju snaga, pre svega moćnih država poput SAD, Rusije, Kine.

vojnici- rat 2

U analizi posvećenoj trenutnom stanju u svetu, Džordž Fridman, predsednik američke privatne obaveštajne kompanije “Stratfor”, kaže da je ratna eksplozija na Balkanu nagovestila je mnogo onoga što je usledilo i definisala novi svetski sistem.

Fridman uz ocenu da je svet postao sve nestabilniji, kaže da su posebno Evropa i Azija (Evroazija) politički, vojno i ekonomski posustali i poremetili svoje sisteme.

Hladni rat i raspad SSSR doveli su do nestanka granica između hrišćanskog i islamskog sveta i u tome Fridman vidi koren problema i trenutne situacije. Prva direktna posledica bila je kriza na Bliskom istoku, započeta invazijom Iraka na Kuvajt. Druga, raspad Jugoslavije. Rat “loših uspomena i novih strahova” delovao je tada kao jedinstven slučaj, neprimenljiv na druge delove sveta. Međutim u praksi, desilo se sasvim suprotno.

– Taj rat je, zapravo, definisao novi svetski sistem, i to na dva načina. Prvo, Jugoslavija je bila južni produžetak granice između Sovjetskog Saveza i Zapadne Evrope. Ono što se dogodilo u Jugoslaviji otvorilo je pitanja, koja je većina tad ignorisala, o dugoročnim posledicama dešavanja u toj graničnoj zemlji. Drugo, rat se, između ostalog, koncentrisao oko istočno-zapadnog raskola hrišćana i muslimana, a najgore krvoproliće dogodilo se upravo u tom kontekstu. SAD i NATO su se zauzeli na Kosovu protiv Srbije, uprkos ruskim protestima, a Moskva je na kraju skrajnuta iz mirovne misije koja je smirila rat. Eksplozija na Balkanu predvidela je mnogo od onoga što je usledilo kasnije – tvrdi Fridman.

Američki obaveštajac smatra da je Hladni rat samo odložio svetsku ekonomsku krizu iz 2008. godine, jer je prikrio blagostanje devedesetih. Evo kako Fridman vidi posledice odlaganja neizbežnog:

– Evropa je krajnje iscepkani skup nacionalnih država. Kina održava centrifugalne sile uz pomoć čvrste ruke vlade u Pekingu. Rusija nije jednaka Americi, ali ni bespomoćni bogalj koji može da se ignoriše i da mu se pridikuje. Mapa Bliskog istoka, koju su stvorili Otomansko carstvo i Evropljani, skrivala je pritajene sile koje sad dižu glave. SAD su i dalje najmoćnija nacija, ali to ne znači da mogu, ili imaju interes, da rešavaju probleme sveta, i poseduju snage spremne da stanu pred te sile i ubede ih da stanu.

Institucije koje su nastale tokom Hladnog rata, pre svih NATO i MMF, prema Fridmanovom mišljenju postale su veoma neefikasne. Bez obzira na to što je NATO povećao prisustvo i vežbe u Istočnoj Evropi, alijansi nedostaje “osnovna vojna supstanca”, dok je Međunarodni monetarni fond izgubio svoj pravio smisao, umesto da rešava ekonomske probleme, tih teškoća sve je više.

– SAD izbegavaju uplitanje u ekonomske probleme Evrope i Kine i ograničeno se eksponiraju na Bliskom istoku. Ipak, sve više se direktno bave Rusijom, iz iskonskog straha od uzdizanja evropskog hegemona – zaključuje Fridman.

(Večernje novosti)

Check Also

Britanija poslala brodove u Odesu..– Moskva: Ulazimo u nuklearnu fazu!

Rusija ceni želju Britanije, da pošalje ratne brodove u Odesu. „Pojava ratnih brodova NATO-a u …