Home / TEMA DANA / AMERIČKI PLAN „B“ ZA IRAN- Pompeo zapretio: Imamo 12 zahteva koje morate da ispunite ili sledi ovo…

AMERIČKI PLAN „B“ ZA IRAN- Pompeo zapretio: Imamo 12 zahteva koje morate da ispunite ili sledi ovo…

Američki državni sekretar Majk Pompeo otkrio je danas „plan B“ administracije Bele kuće za suprotstavaljenje Iranu. Ideju koju je izneo mnogi kritičari nazivaju maštarijom.

Plan je da se oformi globalna koalicija koja bi pritiskom navela Iran na pregovore o „novoj bezbednosnoj arhitekturi“, koja bi obuhvatala više od samog nuklearnog programa.

Majk Pompeo je, dok je iznosio svoj plan, zapretio Iranu „najsnažnijim sankcijama u istoriji“ ukoliko ne dođe do promene kursa vlade u Teheranu, ali je dodao da je Vašington spreman da ukine sve sankcije i uspostavi pune diplomatske i trgovinske odnose ako Iran napravi „velike promene“, javlja AP.

Današnje obraćanje bivšeg direktora CIA ujedno je bilo prvo Majka Pompeo sa mesta državnog sekretara.

Navodi se da je Pompeo izneo listu od 12 zahteva Iranu, medju kojima su, prema oceni AP, mnoge koje Teheran teško da će razmotriti.

Pompeo je naveo da Iran mora da „prestane s obogaćivanjem“ uranijuma, dozvoli „neuslovljeni pristup svih (nuklearnim) lokacijama širom zemlje“ pošto sporazum nije predviđao inspekciju vojnih lokacija, osim pod specifičnim okolnostima.

U vezi sa tim, Pompeo je kazao da Iran mora da objavi sve prethodne pokušaje stvaranja nuklearnog oružja, što je za Medjunarodnu agenciju za atonsku energiju pod okriljem UN bio zatvoren slučaj.

Pompeo je takodje izneo zahtev Iranu da obustavi čitav niz aktivnosti širom Bliskog istoka, koje već duže vreme izazivaju bes SAD i saveznika. Zatražio je i da Iran prestane sa podrškom šiitskim pobunjenicima Hutima u Jemenu, „povuče sve snage“ iz Sirije i ne podržava više svog saveznika Hezbolah, kao i da Teheran prestane da preti Izraelu.

– Iran je tokom nuklearnog sporazuma proširio utican na Bliskom istoku… to je uradio sa državnim novcem, sa bogatstvom koje je stvorio Zapad… to se neće nastaviti – rekao je jedan izvor lista „Aksios“.

Prema rečima starijeg zvaničnika Stejt departmenta, SAD će prihvatiti sve nacije koje buu želele da se suprotstave Iranu, sankcijama protiv režima i širim merama.

– To svakako uključuje naše saveznike u arapskom svetu, Evropi i Aziji. Iranska pretnja se širi globalno, odgovor na njihovo maligno ponašanje treba sa time i da se poklapa – naveo je zvaničnik.

Kako piše „Aksios“, ovakav govor Pompea poklapa se sa ciljem predsednika SAD Donalda Trampa da daje krupne izjave i planove u spoljnoj politici.

Skepticizam Evrope

S druge strane, Evropa je skeptična zbog govora Pompea.

Velike sile Evrope, Francuska, Nemačka i Velika Britanija, oštro su se protivile Trampovom planu da se povule iz nuklearnog sporazuma, dok sada pokušavaju da ga održe. Američki mediji pišu da se administracija Trampa uzda u to da će Evropljani na kraju popustiti, pred izborom da vrše poslove sa Iranom ili masivnim američkim tržištem. U prilog tome idu i navodi da pojedine firme iz Evrope već ukidaju sporazume sa Iranom.

Šta čeka Iran?

Većina iranskih stručnjaka sumnja da će nuklearni sporazum opstati, i da će Tramp nastaviti sa sankcijama, dok bi Evropa popustila do neke mere. To bi prema najavama iz Teherana vodilo ponovnom razvoju nuklearnog programa u Iranu.

Smatra se da bi najpre počeli sa manjim potezima, jer bi agresivni potezi mogli da rizikuju rat sa Amerikom. Trampov savetnik u administraciji Džong Bolton, objavio je 2015. godine u „Njujork tajmsu“ tekst pod naslovom „Da zaustavimo iranske bombe, treba bombardovati Iran“.

Ipak, Evropa se nada da postoji i opcija „Živi i pusti druge da žive“, odnosno da Evropljani održe nuklearni sporazum sa Teheranom, a da se SAD uzdrže pod uslovom da ne uvedu drugi krug sankcija evropskim kompanijama. Nakon toga bi sve članice da zajedno rade na raketnim i regionalnim pitanjima Irana.

Ipak, kako je rekao bivši zvaničnik Stejt departmenta Robert Einhorn, novi i bolji sporazum je iluzija, jer novi sporazum i nije cilj već promena režima. – Nije tajna da je cilj pojedinih članova administracije promena režima – preneo je CNN.

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …