Home / TEMA DANA / AMERIČKI SMRTONOSNI PLAN KOJI ĆE IZ EVROPE IZBRISATI KINU I NEUTRALISATI RUSIJU

AMERIČKI SMRTONOSNI PLAN KOJI ĆE IZ EVROPE IZBRISATI KINU I NEUTRALISATI RUSIJU

Sjedinjene Države nemaju ništa da ponude zemljama srednje i istočne Evrope osim prodaje oružja. Američka ulaganja, otvaranja radnih mesta ili izgradnja infrastrukture su aktivnosti kojima Tramp pokušava da ojača američku privredu, ne evropsku.

Međutim, iako nema novca da ojača svoje pozicije u srednjoj i istočnoj Evropi, Vašingtonu se nimalo ne sviđaju ruski uticaj i kineski kapital koji je preplavio mlađe članice EU.

SAD su zabrinute zbog uticaja Kine u istočnoj i srednjoj Evropi, stoga nastoje da ojačaju NATO i tako obuzdaju rusku pretnju i kinesku prisutnost.

Američko ministarstvo spoljnih poslova je juče saopštilo da će čelnik Stejt Departmenta Majk Pompeo sledeće nedelje posetiti ovo područje kako bi se suočio s tim izazovima.

“Ono što pokušavamo da učinimo u Srednjoj Evropi jeste povećanje diplomatskih, komercijalnih, vojnih i kulturnih uticaja Sjedinjenih Država. Uočili smo da je bilo kasno za takve aktivnosti i bilo je potrebno neko vreme da se ponovo pokrenemo”, saopštili su funkcioneri američkog Stejt Departmenta.

Najviše su uznemireni uticajem kineskog tehnološkog diva kompanije Huavei u zemljama srednje Evrope kao što je Mađarska. Saopšteno je da je “nedostatak snažnog angažmana” Sjedinjenih Država doveo do prisutnosti Kine i Rusije u regiji.

Prema saopštenju za medije, Pompeo će 11. februara otputovati u mađarsku prestonicu Budimpeštu, kako bi ojačao moć Severnoatlantskog saveza i suprotstavio se onome što SAD i njegovi zapadni saveznici nazivaju “ruskom agresijom”.

Osim toga, govoriće o prisutnosti Kine u srednjoj Evropi, posebno o “rastućoj prisutnosti Huaveija u Mađarskoj, što zabrinjava Vašington”.

Pompeo će 12. februara otići u Slovačku i Poljsku. U Varšavi  će biti domaćin samita kojeg su sazvale SAD, koji će biti posvećen situaciji na Bliskom istoku i “zadržavanju iranske pretnje”.

Na ovaj “anti-iranski cirkus”, kako su ga nazvali u Teheranu, neće doći predstavnici Rusije, Kine i EU iako su dobili službene pozivnice.

Kako se Rusija i Kina poslednjih godina približavaju, SAD su izgubile status koji su imale u drugoj polovini Hladnog rata i po njegovom završetku. Rusija i Kina su zemlje koje su poslednjih godina napredovale, popunjavajući vakuum koji je Vašington ostavio u različitim delovima sveta.

Sama Amerika je svesna da je njen uticaj u padu ne samo u Evropi, nego i u drugim delovima sveta, pa je američka vlada predstavila svoju novu strategiju za Afriku kojoj je glavni cilj sprečavanje Rusije i Kine da na tom kontinentu steknu ekonomske i političke prednosti.

Check Also

SRPSKI PATRIJARH O VLASTIMA U CG: „IZDALI SU AMFILOHIJA..“

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, izneverila …