Home / TEMA DANA / AMERIKA „GURNULA“ CRNU GORU NIZ VODU: SAD POKAZALE KAKO PROLAZE NIHOVI „PARTNERI“- PANIKA U PODGORICI

AMERIKA „GURNULA“ CRNU GORU NIZ VODU: SAD POKAZALE KAKO PROLAZE NIHOVI „PARTNERI“- PANIKA U PODGORICI

Američki Stejt department uklonio je sa svog sajta izjavu o presudi za „državni udar“ u Crnoj Gori u kojoj je, između ostalog, bilo akcentovano da je presuda kojom su dva oficira GRU proglašena krivim, jasna pobeda vladavine prava koja je razotkrila drski pokušaj Rusije da podrije suverenitet jedne nezavisne evropske nacije.

Stejt department je to uradio na direktan zahtev kancelarije državnog sekretara Majka Pompea, koji je time želeo da „omekša“ ratobornu retoriku SAD prema Moskvi uoči njegove posete Rusiji. Na pitanje crnogorskog javnog servisa zašto je pomenuto saopštenje uklonjeno, Ambasada SAD u Podgorici je kratko odgovorila da nema komentar.

Ipak, iz izjave Pompea od 5. maja za televizijsku mrežu En-Bi-Si jasno se vidi da za Vašington odnosi sa Moskvom imaju mnogo veći značaj od osude „državnog udara“ u Crnoj Gori. Pompeo je poručio kako se nada da Amerika i Rusija „mogu pronaći mesta gde mogu da se preklapaju u svojim interesima“, se podrška presudi za „državni udar“ u Crnoj Gori Stejt departmentu potkrala „slučajno“ i „greškom“, ali i da je brzo ispravljena.

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić smatra da su se u poslednjem, vrlo kratkom periodu u odnosu zvaničnog Vašingtona prema slučaju „državni udar“ dogodila dva veoma slikovita fenomena.

– Prvo, podrškom sudskom procesu za takozvani „državni udar“, SAD su se flagrantno umešale u unutrašnje stvari Crne Gore. Ono što je paradoksalno, jeste da su ishitrenom podrškom američke ambasadorke u Crnoj Gori SAD indirektno optužile i sopstvene građane koji se takođe nalaze na listi optuženih u ovom slučaju, a radi se o ljudima koji su pripadnici CIA i FBI.

Ako se tome doda i drugi slučaj, gde je visoki zvaničnik SAD Majk Pompeo povukao izjavu o mešanju Rusije u izborni proces i unutrašnje stvari Crne Gore sa zvaničnog sajta Stejt dipartmenta, onda vidimo nove momente u američkoj spoljnoj politici, koji i kroz prizmu Crne Gore reflektuju šta se to dešava i na nešto širem globalnom planu – kaže Milačić za Sputnjik.

On dodaje da iako smo mi proteklih decenija navikli da se SAD predstavljaju kao globalna sila koja ima jasan plan i strategiju, čak se i u slučaju odnosa SAD prema navodnom pokušaju puča u Crnoj Gori jasno naziru obrisi nesnalaženja i očigledno nedovoljno jasne spoljne politike aktuelne američke administracije.

– Od kad su se Rusija i Kina vratile na svetsku pozornicu i od kada svedočimo policentričnom svetu, vidimo da se Sjedinjene Američke Države sve više gube i da lutaju u geopolitičkoj areni i ovi primeri pokazuju neku novu sliku sveta, čak i na primeru Crne Gore koji je relativno mali – smatra Milačić.

Što se, pak, tiče teze koju često zagovaraju crnogorski zvaničnici da su SAD i Crna Gora strateški partneri, Milačić je uveren da su u pitanju samo isprazne floskule.

– Crnogorska vlast često govori da su oni partneri sa SAD i da je reč o „strateškom partnerstvu“. Međutim, ovde nije reč ni o kakvom strateškom partnerstvu, zato što je crnogorska vlast marionetska i kolonijalna. Sa strane SAD mi njima nesmo partneri, ne samo zato što smo mali, nego zato što mi njima isključivo služimo za ostvarivanje svojih interesa u ovom delu Evrope i sveta.

– Međutim, da je za Ameriku vrhovni bog interes, vidi se i po tome što su oni spremni da potpuno gurnu u stranu to navodno strateško partnerstvo kada njima to nije potrebno, a Pompeo je očigledno shvatio da mu remećenje odnosa sa Rusijom u kontekstu Crne Gore ništa ne treba uoči njegovog susreta na najvišem nivou u Sočiju, tako da su oni prosto gurnuli po strani svoje „partnere“ u Crnoj Gori i to je nešto što bi trebalo da otrezni svakoga u Crnoj Gori, pa i samu vlast.

To guranje u stranu „državnog udara“, koje je sada uradio Pompeo, zapravo je isto ono „guranje“ koje je uradio Donald Tramp premijeru Crne Gore Dušku Markoviću, samo je to sada učinjeno drugim sredstvima, u kontekstu izjave koja je povučena sa zvaničnog sajta Stejt departmenta – kategoričan je Milačić.

(Sputnjik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …