Home / TEMA DANA / AMERIKA POVUKLA PRVI POTEZ: DA LI ĆE ERDOGAN ZAVRŠITI KAO SADAM I MILOŠEVIĆ…

AMERIKA POVUKLA PRVI POTEZ: DA LI ĆE ERDOGAN ZAVRŠITI KAO SADAM I MILOŠEVIĆ…

Zaoštravanje između Ankare i Vašingtona ne prestaje. Šef Pentagona Mark Esper optužio je Redžepa Tajipa Erdogana za izazivanje nove humanitarne krize u Siriji.

Pritom je – odmah u nastavku – ocenio da Turska snosi odgovornost za ratne zločine na teritoriji Sirije:

„Uprkos protivljenju Sjedinjenih Država i više puta ponovljenim upozorenjima, predsednik Turske, Erdogan, naredio je upad na sever Sirije čiji rezultat je – veliki broj žrtava i izbeglica, plus velika razaranja“.

Esper je ocenio i da turska operacija „Izvor mira“ podriva dostignuto u borbi protiv Islamske države jer su mnogi njeni pripadnici poslednjih dana uspeli da pobegnu iz zatvora.

Ubrzo posle Esperovog nastupa, Donald Tramp je upozorio Ankaru da će Vašington odmah prekinuti započete pregovore sa Turskom o novom trgovinskom sporazumu vrednom 100 milijardi dolara i da će carine na turski čelik podići za 50 odsto.

Još je ponovio pretnju od pre nekoliko dana:

„Potpuno ću za kratko vreme uništiti ekonomiju Turske ako njeni lideri nastave da idu po sadašnjem opasnom i razornom putu“.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo naknadno je precizirao da je Tramp potpisao ukaz kojim Vašington uvodi sankcije protiv Turske i daje ovlašćenja Stejt departmanu i Ministarstvu finansija da povlače konkretne poteze.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija SAD već je uvelo sankcije protiv turskih ministarstava odbrane i energetike i njihovih rukovodilaca – Hulusi Akara i Fatiha Donmeza.

Na udaru se našao i zamenik predsednika turske vladajuće stranke – Partije pravednosti i razvoja – Sulejman Sojlu.

Ovo je svojevrsna opomena Erdoganu – da su moguće američke sankcije i protiv njega.

Za Erdogana je jednako neprijatno što su se predstavnici vlade u Damasku i Kurdi 13. oktobra dogovorili o zajedničkom nastupu protiv turske armije i njenih saveznika.

Zahvaljujući tom sporazumu, vlada Sirije je vratila pod svoju kontrolu ne samo prve gradove (najznačjnija je Raka) nego i veliko nalazište nafte Omar i hidrocentralu na Eufratu kod grada Tabka.

(Fakti)

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …