Home / TEMA DANA / AMERIKA UZVRAĆA UDARAC: Hrvati organizuju vojna paradu u čast 20. godišnjice Oluje!

AMERIKA UZVRAĆA UDARAC: Hrvati organizuju vojna paradu u čast 20. godišnjice Oluje!

009547854654
Dan nakon spektakularne vojne parade na kojoj je u Beogradu ugošćen ruski predsednik Vladimir Putin, iz hrvatskog Ministarstva odbrane procurila je informacija kako će sličnu, a možda i veću, paradu organizovati već sledeće godine, na 20. godišnjicu vojno-policijske akcije Oluja, prenosi portal „Jutarnji.hr“.

U MORH-u već duže vreme razmišljaju kako dostojno da proslave okruglu godišnjicu najveće hrvatske pobede u Domovinskom ratu. Velika vojna parada zasada se čini najverovatnijom. U njoj bi, prema sadašnjim planovima, učestvovali svi rodovi i sve institucije Oružanih snaga, od pešadije, artiljerije, inženjerije, helikopterskih eskadrila, mornarice, vazduhoplovstva do specijalnih jedinica, padobranaca… Jedini problem koji još nije rešen je lokacija održavanja parade.

Poslednja veća vojna parada koju je Hrvatska organizovala održana je 30. maja 1995, na tadašnji Dan državnosti na Jarunu. Poznato je kako je upravo ta parada trebala da pokaže snagu Hrvatske vojske uoči velikih oslobodilačkih akcija koje su kulminirale Olujom.

Tada je predstavljen i upravo kupljen, ali nikad plaćen raketni sistem S 300, predmet brojnih kasnijih sudskih sporova. Psihološka akcija je uspela, kao i sve iduće akcije kojima je izvojevana pobeda u Domovinskom ratu.

Parada oružanih snaga održana je i 1997, ali tada u bitno drugačijim okolnostima. Jarun se, ipak, sada ne razmatra kao lokacija. Smatra se da je premali i da ne bi mogao da posluži za demonstraciju svih rodova vojske.

KNIN NIJE OPCIJA

Zbog specifičnosti terena nije Knin nije u opciji, pa je vrlo verovatno da će se spektakl održati u nekom dalmatinskom centru. Split se čini dobrim izborom zbog pomorske vojne baze, ali to je trenutno samo spekulacija. Saznajemo kako organizatori imaju odrešene ruke kad su troškovi u pitanju: od našeg izvora u MORH-u doznajemo da se na proslavi neće štedeti.

(Novosti)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …