Home / TEMA DANA / AMERIKA ZAIGRALA NA SVE ILI NIŠTA: Iza svega se krije nešto šire i važnije od same Sirije..

AMERIKA ZAIGRALA NA SVE ILI NIŠTA: Iza svega se krije nešto šire i važnije od same Sirije..

Britanska premijerka Tereza Mej istovremeno je povukla dva iznenađujuća poteza. Prvo je saopštila Donaldu Trampu da njena ratna avijacija i mornarica neće učestvovati u mogućim udarima po Siriji.

Potom je objasnila: da su Londonu potrebni dokazi da je u sirijskom gradu Duma zaista izvršen hemijski napad i da iza njega stoji sirijska regularna armija.

Odmah se nametnulo pitanje: da li je ovo raskol u anglosaksonskoj strateškoj koaliciji ili dogovoreno ostavljanje Trampu odstupnice? Pre će biti ovo drugo…

Nezavisno od svega, kako bi mogao da izgleda američki udar po Siriji i kave bi posledice imao?

The National Interest, specijalizovani američki list za vojnu, bezbednosnu i stratešku analitiku, objavio je da će se Pentagon odlučiti za krstareće rakete „Tomahavk“ i AGM-86 i za „nevidljive avione“ B-2 Spirit i F-22 Raptor.

The National Interest procenjuje da bi Rusija uzvratni udar mogla naneti po bliskoistočnim bazama SAD i njihovih saveznika, koristeći krstareće rakete H-101, kojima su naoružani njeni strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160, kao i krstareće rakete „Kalibar“.

Moskva je Belu kuću i Pentagon – i javno i zatvorenim kanalima – upozorila da je „hemijski napad“ u dumi inscenacija i provokacija protiv Damaska i da ne napadaju Siriju.

U njeno ime je, nema sumnje – po dogovoru da on to izgovori, general Vladimir Šamanov, predsednik komiteta Države Dume za odbranu, poručio SAD da će Rusija, ako primene silu protiv Sirije, preduzeti sve političko-diplomatske, a po potrebni – i vojne uzvratne mere. Pritom je upozorio:

„Politika dvostrukih aršina prešla je svaku meru. Bez odgovora neće ostati ni jedno protivpravno dejstvo protiv Sirije. Tramp je rekao da će ako zatreba ponoviti udar. Neka se ne zanose, sa svim svojim udarnim brodskim grupama i lažima. Rusija je suverena zemlja sa saveznicima i sa garantima ovoga što se događa u Siriji. Nećemo dozvoliti Amerikancima da kuju gvožđe na tuđem nakovanju“.

Doktor vojnih nauka iz Moskve Konstantin Sivkov procenio je da će Amerikanci – izvoditi udare sa teritorije Saudijske Arabije i iz Crvenog mora. Da bi njihovi strateški bombarderi B-52 i brodovi ostali van domašaja ruskih PVO sistema S-300 i S-400.

On procenjuje da nije mnogo verovatan udar po rezidenciji Bašara Asada.

Analitičar Sergej Iljin je uveren da se iza svega krije nešto šire i važnije od same Sirije: da su Amerikanci i njihovi saveznici odlučili da započnu veliku igru bez koordinata i zaigraju na sve ili ništa.

On je uveren da greše svi koji smatraju da je Tramp realno sklon dobrim odnosima sa Rusijom, samo što mu ne dozvoljavaju da to i pokaže. Po njegovom mišljenju, stvari uopšte ne stoje tako jer je Obama, u poređenju sa Trampom, bio „duša ljudska“ i umeren političar.

Iljin čak naglašava: „Rusija se upravo sada suočava sa apsolutnim pravnim i geopolitičkim vršljanjem Zapada u razmerama koje brinu. Prethodne godine su bile samo priprema za ovaj atak. Zapad od Rusije pokušava da napravi otpadničku zemlju i da je liši političkog i ekonomskog potencijala. To znači da su sad i njihovi saveznici prešli crvene linije. A to je put ka velikom konfliktu“.

Po njegovom mišljenju, poraz bi Rusiju lišio statusa sile koja je u stanju da uzme u zaštitu svoje saveznike spremne da svoje suverenitet brane od liberalne globalističke elite. A za SAD bi poraz imao još dramatičnije posledice jer bi postalo jasno da Vašington više nije u stanju ni da obuzdava Rusiju, a izgledi da SAD povrate ulogu svetskog hegemona potpuno bi nestali…

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …