Home / TEMA DANA / AMERIKANCI SPREMAJU HRVATE ZA RAT PROTIV SRBA- STIŽE 100 BORBENIH VOZILA..

AMERIKANCI SPREMAJU HRVATE ZA RAT PROTIV SRBA- STIŽE 100 BORBENIH VOZILA..

Sad i Hrvatska završavaju pregovore o isporuci američkih oklopnih borbenih gusenica, a plan je da SAD Hrvatskoj pošalje najmanje 60 vozila, dok neki govore o čak stotinu oklopnjaka!

Ovo je direktna pretnja Srbiji i Republici Srpskoj.

– Reč je o nabavci američkih oklopnih vozila pešadije na gusenicama tipa „bentli“. Navodno je reč o minimalno 60 komada, a maksimalan broj čak prelazi 100. Poslednjih meseci na više adresa u vojnim i civilnim krugovima potvrđeno je da se o tome vode razgovori, te da se konačna odluka očekuje do kraja godine. Hrvatska je preuzela obavezu da u sklopu dostizanja ciljeva sposobnosti u NATO paktu opremi ojačanu motorizovanu brigadu.

Za dostizanje tog cilja postupno će biti potrebno opremiti tri motorizovane jedinice. SAD su Hrvatskoj još početkom 2018. ponudile donaciju u obliku vozila „bredli“ M2. Reč je o modelu koji treba modernizovati, a procena je da bi modernizacija po komadu iznosila oko 3,5 miliona dolara – piše Jutarnji list.

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže da ovo jeste odgovor Vašingtona na ruske tenkove i oklopna vozila koja dobija Srbija.

– Reč je o suptilnoj američkoj politici prema ruskoj donaciji srpskoj vojsci u vidu 30 tenkova T72B3 i još toliko oklopnih vozila BRDM2. Oni nam, dakle, neće zabraniti da uzmemo rusku tehniku i oružje, ali će svoj „kontraudar“ sprovesti preko Hrvatske. Teško da je slučajnost to što Srbija dobija po 30 tenkova i oklopnjaka, a isto toliko „bredlija“ treba da dobije i Zagreb – ističe Lazanski.

Prema njegovim rečima „bredli“ je vrhunsko vozilo.

– Srbija, na drugoj strani, ima borbeno vozilo pešadije BVP M-80, koje bi trebalo da bude modernizovano. Ono će dobiti dodatni oklop, kao i top 30mm umesto dosadašnjeg od 20mm, dok će protivoklopne rakete imati domet pet kilometara – objašnjava Lazanski.

(Informer)

Check Also

UDARNO! MEDICINSKI FAKULTET U BEOGRADU UVEO KOVID PROPUSNICE- SLEDEĆE SVE PRODAVNICE A NAROČITO PREHRAMBENE?!

Medicinski fakultet u Beogradu doneo je odluku da u novoj školskoj godini uvede posebne uslove …