Home / TEMA DANA / AMFILOHIJE: NEKA ME I UBIJU KAO MITROPOLITA JOANIKIJA- ČAST JE POGINUTI ZA SVETINjE

AMFILOHIJE: NEKA ME I UBIJU KAO MITROPOLITA JOANIKIJA- ČAST JE POGINUTI ZA SVETINjE

„Velike narodne litije su bijeg naroda od političkih manipulacija na miran, hrišćanski način”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na pres konferenciji koja je danas upriličena na temu „Upisi pravoslavnih crkava, manastira i crkvenog zemljišta u Katastar nepokretnisti“ u podgoričkom Pres centru.

On je naglasio da naše litije predstavljaju lijek za bratoubilačke rane koje su dubok trag ostavile na tijelu naroda koji želi da povrati sopstveno dostojanstvo.

„Tri najvažnije ličnosti u državi su ateisti i to je njihovo pravo, ali oni nemaju pravo da ubijaju Boga u narodu čime bi se nastavio kontinuitet politike podjela i bratoubilaštva“, kazao je Mitropolit i dodao da je suštna Zakona o slobodi vjeroispovijesti spoj fašizma i boljševizma.

Komentarišući pitanje zakonske formulacije o otimanju crkvene imovine koje su izgrađene prije 1918. godine, Mitropolit Amfilohije je zapitao kako će se to odnositi na značajne djelove sadašnje Crne Gore, koji u tom periodu nisu bili dio novovjekovne crnogorske države.

“Vlast želi da podržavi imovinu iz tog perioda, a svetinje iz Metohije koje su tada pripadale Crnoj Gori bez dileme je predala u ruke UČK teroristima“, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Posebno se osvrnuo na činjenicu da je Zakon o slobodi vjeroispovjesti diskriminatorski jer se odnosi samo na Pravoslavnu crkvu.

„Sa svima drugima sklopljen je ugovor koji štiti njihova prava i to je dobro, ali šta je sa pravoslavcima“, upitao je Mitropolit Amfilohije dodavši da se plaši da je riječ o obmani naše braće rimokatolika i muslimana.

Vladika je podsjetio na primjere kršenja vjerskih prava crnogorskih građana, posebno se osvrnuvši na primjer advokata Boška Čarmaka kome je ugroženo pravo da, u znak protesta učini podvig krenuvši iz Bara pješke prema Cetinju.

„On je nosio krst koji je problem za naše vlasti, a taj duh se projavio i u primjeru oskrnavljenja pravoslavnog krsta na mjestu gdje su stradali turisti iz Rumunije u kanjonu Platije“, istakao je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Joanikije (Lipovac)

Naročito je istakao primjer podoficira vojske Crne Gore Darka Mrvaljevića, koji udaljen sa dužnosti jer je aktivan učesnik litija, rekavši da to polako postaje praksa obračinavanja sa ljudima u državnoj službi koji su branioci svetinja a kojih ima na hiljade.

Mitropolit se osvrnuo i na problem registracije SPC u Crnoj Gori. Naglasio je da je notorna neistina da Mitropolija crnogorsko-primorska neće da se registruje, te da je ona poštovala sve zakonske norme koje su bile na snazi u našoj zemlji.

„To se čak odnosi i na Zakon koji je nastao u vrijeme komunizma koji nije zahtijevao ponovnu registraciju“, rekao vladika Amfilohije.

Primjećuje da sadašnji Zakon želi da natjera Crkvu koja postoji preko 800 godina na ovom području da se ponovo registruje.

„Time žele da je stave u isti položaj sa novom crkvom koju želi da uspostavi vladajući DPS i predsjednik Đukanović“, naglasio je Mitropolit Amfilohije.

Vladika Amfilohoje je prokomentarisao glasove koji predlažu da on bude protjeran iz Crne Gore.

„Neka me protjeraju, gonili su i moje prethodnike i to bi mi bila čast, čak i neka me ubiju poput Mitropolita Joanikija – čast je poginuti radi odbrane svetinja!“ zaključio je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …