Home / TEMA DANA / AMFILOHIJE: OVO JE NEŠTO NAJOZBILjNIJE I NAJDUBLjE ŠTO SE DOGAĐA CRNOJ GORI U POSLEDNjA DVA VEKA

AMFILOHIJE: OVO JE NEŠTO NAJOZBILjNIJE I NAJDUBLjE ŠTO SE DOGAĐA CRNOJ GORI U POSLEDNjA DVA VEKA

Mitropolit Amfilohije je sa Episkopom bariševskim Viktorom Kocabom i sveštenstvom, služio moleban u crkvi Svete Trojice u Budvi, odakle je krenula litija do Sportskog centra, u kome je održana svetosavska akademija.

Ispred Sportskog centra sa glavnom litijom iz crkve Svete Trojice, spojile su se litije iz Paštrovića i Grblja.

Mitropolit Amfilohije obratio se okupljenima u litiji, riječima: „Ovih dana proslavljamo otkrivanje Božije tajne, rođenje Boga i javljanje Boga kao ljubavi vječne i neprolazne.“

Mitropolit je naglasio da je to ta ljubav koju svjedoči Crkva i koju svjedoči Sveti Otac naš Sava, da je tom ljubavlju čovjek prizvan iz smrtnosti u besmrtnost, iz nebića u biće, iz prolaznog u neprolazno.

„Ovdje počinje molitveni hod koji je počeo baš odavde Sveti Sava, a i ovo što se danas u Crnoj Gori događa, nije ništa drugo nego taj hod ljubavi“, rekao je Mitropolit, kazavši da svako osjeća i vidi da se narod ovdje preporodio, a to se širi, to je svjedočanstvo.

Takođe je podvukao da je ovo hod ljubavi i da u njemu nema politike i partija, to je nešto najozbiljnije i najdublje što se događa u Crnoj Gori u posljednja dva vijeka.

„Oni koji to ne mogu da vide, oni su slijepi kod očiju“, dodao je.

Osvrnuo se i na novodonijeti Zakon, kao nešto što je čin porobljavanja ljudske slobode. Povezao je da mi ovdje, sjećajući se ljudske golgote i porobljenosti i neslobode, sjećajući se Holokausta, mi podsjećamo ovdje da se nadležni odreknu bogoubilačkog i bratoubilačkog duha koji je zatrovao Evropu.

„Vrijeme je da se iscijelimo od bratomržnje i da donosimo zakone koji su istinski i pravi“, rekao je, podsjetivši na zakon o pomoći majkama koji je ukinut, a trebalo bi ga vratiti.

„Ovaj narod se probudio! To trebaju da vide oni koji su na vlasti, ovo je iz dubine narodne duše izraslo“, poručio je Mitropolit, u nadi da će što prije shvatiti i prihvatiti da ovaj Zakon nikome ne donosi dobro.

Poželio je da će ovi hodovi slobode i ljubavi ugasiti bogoubilački i bratoubilački duh. Takođe je rekao da se ove godine puni osam vijekova ovoga hoda, a svi smo prizvani da hodimo njime, kao i budući naraštaji.

Mitropolit je pozdravio i goste iz Ukrajine.

Krsni hod je stigao do Sportskog centra u kome se održala svetosavska akademija, te je okupljene u prepunoj sali Sportskog centra, prvi pozdravio Mitropolit Amfilohije.

Naročito se zahvalio Arhimandritu Jefremu, igumanu manastira Stanjevići, pozdravio gospodina Marka Bata Carevića, gradonačelnika Budve, zablagodario na trudu i pripremljenoj proslavi i blagoslovio početak svečane akademije. U ime CO Budva, prisutne je pozdravio i izrekao riječi dobrodošlice gospodin Marko Bato Carević.

U publici su bili prisutni i ambasador Srbije u Crnoj Gori, Episkop Viktor Kocaba, vikar Mitropolita kijevskog i sve Ukrajine Onufrija, kao i još mnogo uglednih zvanica, a svetosavsku besjedu je govorio profesor doktor Miloš Ković.

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …