Home / TEMA DANA / BAJDENOV PAKLENI PLAN PROTIV SRBA- KREĆE UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU!

BAJDENOV PAKLENI PLAN PROTIV SRBA- KREĆE UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU!

Rekonstrukcija, ili reforma Dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i medijski projektovanog predsednika SAD Džoa Bajdena, kazao je za Avaz profesor „Džon Hopkins“ univerziteta u Vašingtonu Danijel Server.

Server ističe da se jači angažman SAD očekuje na zapadnom Balkanu, a posebno kad se uzmu u obzir razgovori koje je Bajden obavio s liderima članica Evropske unije.

Tokom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promena dejtonske strukture BiH – naglasio je Server

Prema njegovim riječima, SAD i EU moraju učiniti sve da BiH postane funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, u svojim trenutnim granicama sposobna da ispuni uvjete za ulazak u NATO i EU.

– To zahteva uklanjanje složene upravljačke arhitekture stvorene u Dejtonu. Bosnom i Hercegovinom ubuduće bi trebala upravljati vlada u Sarajevu sposobna da pregovara i sprovodi svoje obaveze prema EU, kao i opštine koje pružaju usluge građanima, s jednakim pravima za pojedince i snažnom pravnom i sudskom zaštitom manjina – naglasio je.

Na pitanje kako je to moguće postići, Server kaže da SAD i EU moraju postići sporazum o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi.

– Pripremiti novi ustav koji eliminiše ili drastično umanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati punu primenu odluka Evropskog suda za ljudska prava. MMF i Svetska banka moraju prekinuti s praksom pomaganja entitetima, a novac se mora preusmeriti na opštine i Državnu vladu u Sarajevu – istakao je Server.

– Neophodna je reforma Izbornog zakona, a koja će razvlastiti etički utemeljene političke stranke. Parlament BiH bi trebalo da bira jednog predsednika i dva potpredsednika države. Striktno se mora ograničiti pravo na vitalni nacionalni interes. Nužno je usvojiti zakon kojim se osigurava transparentnije finansiranje političkih stranaka u BiH, a zahtevajući demokratske procedure za izbor stranačkih lidera – poručio je Server.

(informer.rs/Avaz.ba)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …