Home / TEMA DANA / BELORUSIJA DOBILA IZNENADNU PONUDU OD ZAPADA: DA LI ĆE RUSIJA OSTATI BEZ NAJVEĆEG SAVEZNIKA

BELORUSIJA DOBILA IZNENADNU PONUDU OD ZAPADA: DA LI ĆE RUSIJA OSTATI BEZ NAJVEĆEG SAVEZNIKA

Belorusija još nije demokratska država, ali bi sa nekim reformama u budućnosti zbog svog geografskog položaja mogla igrati zanimljivu ulogu između Evrope i Rusije, izjavio je bivši generalnio sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen.

U intervjuu za Poljski Radio je poručio da su i EU i NATO zainteresirani za uključivanje „nove“ Belorusije.

Nema sumnje da će Putin pritisnuti Belorusiju. Već smo videli kako Rusija gura lokalne vlasti na osiguravanje trajne prisutnosti ruskih snaga u Belorusiji, izjavio je on u intervjuu za Poljski Radio.

Anders Fogh Rasmussen je naglasio „kako je želja ruskog predsednika Vladimira Putina za integraciju Bjelorusije i Rusije svakako pretnja za EU i NATO.

Istakao je da Belorusi imaju priliku da odrede svoju budućnost, iako Belorusija još nije demokratska država.

Pozvao ih je da se usredotoče na iskustva Gruzije ili Ukrajine.

Uspon opozicionih snaga koje mogu smeniti vlasti u Minsku je sasvim moguć, ali to je jedini način da se krene napred, uveren je Rasmussen.

Rasmussen je naglasio i kako su EU i NATO zainteresovani za mogućnost uključivanja Belorusije u svoje redove.

Proteklih dana je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko dao je niz zanimljivih izjava, koje nikako ne pojašnjavaju njegov jasan stav o gore navedenom scenariju, ali mu je valjda jasno da Belorusija može u NATO i EU samo ako on ode s vlasti, jasan je Rasmusen.

Podsetimo, Lukašenko se izrazito negativno odredio prema izgradnji američkih i NATO baza na granicama Belorusije i Rusije, a posebno u Poljskoj.

Prema njegovim rečima, beloruska vojska može, ako bude potrebno, efikasno sprečiti svaku agresiju i sukob na svojoj teritoriji.

Naglasio je da Belorusija ispunajva sve obaveze iz sporazuma o državnoj zajednici s Rusijom.

– Ako to ne budemo mogli učiniti, verujte mi, okrenut ćemo se Rusiji da nam garantuje sigurnost. Do sada nije bilo takve potrebe – zaključio je Lukašenko.

Nakon najave izgradnje američke baze u Poljskoj, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je poručio da Moskva i Minsk imaju vojne i tehničke mogućnosti da odgovore na raspoređivanje takve baze u Poljskoj.

Lukašenko je takođe rekao da su Minsk i Moskva razmišljali o adekvatnom odgovoru na planove Poljske za raspoređivanje američke vojne baze na njenoj teritoriji.

Poručio je i da će povećane aktivnosti NATO pakta na beloruskim granicama prisiliti Minsk da se opskrbi boljim oružjem, uključujući projektile.

– Ako NATO nastavi da nas zastrašuje na ovakav način, raspoređivanjem baze „Fort Trump“ u Poljskoj ili nekim drugim potezima, trebaće nam efikasnije oružje, pre svega projektili – izjavio je Lukašenko, prenosi agencija BelTA.

Lukašenkove izjave pogodile su Andersa Fogha Rasmussena, koji smatra kako je neophodno da Lukašenko ode iz predsedničkog ureda, da u Belorusiji na vlast dođu nove, „demokratske i progresivne snage“, koje će zemlju uvesti u EU i NATO.

Naravno, ništa nije nemoguće, ali se to može dogoditi samo ako Lukašenko preterano bude koketirao sa Zapadom pa završi kao njegov bivši kolega Viktor Janukovič u Ukrajini.

Ipak, za sada je beloruski predsednik pokazao da je mudriji od svog bivšeg ukrajinskog kolege i povremeno zatopljavanje odnosa sa Zapadom mu uglavnom služi za dobijanje ekonomskih i finansijskih ustupaka od Moskve, što znaju i u Rusiji pa često doziraju pomoć Belorusiji u meri da privreda zemlje bude održiva.

Ipak, o detaljima vojne saradnje Minsk i Moskva nikada ne izlaze u javnost.

(Logično)

Check Also

ŠTA SE TO SPREMA? LUKAŠENKO NAPUSTIO ZEMLJU: UPRKOS POBEDI NA IZBORIMA, VOJSKA I POLICIJA NA ULICAMA MINSKA (VIDEO)

Predsednik Beleorusije Aleksandar Lukašenko napustio je zemlju uprkos pobedi na predsedničkim izborima. Kako prenosi britanski …