Home / TEMA DANA / BIL GEJTS IZNEO JEZIVO PREDVIĐANJE: KORONU NEĆEMO ISKORENITI

BIL GEJTS IZNEO JEZIVO PREDVIĐANJE: KORONU NEĆEMO ISKORENITI

Svet bi u normalu trebalo da se vrati do kraja 2022, SAD i Velika Britanija će uskoro da imaju dovoljno vakcina koje će da podele s drugim zemljama, smatra američki milijarder Bil Gejts.

On je, u razgovoru za Skaj njuz, rekao da je ipak zabrinut da svet neće izvući pouke iz pandemije kovida-19 i pripremiti se za buduće globalne epidemije.

– Još postoje neka pitanja o tome u kojoj meri će se koristiti cepivo Džonson & Džonson. Bilo bi dobro da bude prihvaćeno, ali i bez toga će neke bogatije zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju, do leta dosegnuti visoku stopu imunizacije. To će omogućiti da se cepiva distribuiraju po celom svetu do kraja 2021. i tokom 2022. Nećemo iskoreniti ovu bolest, ali do kraja 2022. svešćemo je na vrlo male brojke – rekao je Gejts.

On je naglasio kako postoji nejednakost u stopi vakcinacije širom sveta.

Kako je dalje naveo, ne postoji nekakva svetska vlada koja ignorše američki novac za istraživanje i razvoj ili novac za istraživanje i razvoj u Velikoj Britaniji.

– Trenutno se u bogatim zemljama vakcinišu starije osobe jer te zemlje su u pandemiji prošle lošije od većine zemalja u razvoju i to je bila dobra stvar. Činjenica da sada vakcinišemo 30-godišnjake u Velikoj Britaniji i SAD-u i da nemamo cepiva za sve 60-godišnjake u Brazilu i Južnoj Africi nije poštena, ali za tri ili četiri meseca cepiva će biti dostupna svim zemljama koje imaju vrlo ozbiljnu epidemiju – objasnio je američki preduzetnik.

“Sve vakcine su delotvorna i uskoro će ih dobiti sve zemlje”

– Do kraja godine SAD, Velika Britanija i drugi moći će osigurali snabdevanje cepivom zemalja u razvoju. Uprkos retkim ozbiljnim nuspojavama, sva cepiva su delotvorna i uskoro će ih dobiti sve zemlje. Druga je dobra vest da je stopa smrtnosti u najsiromašnijim zemljama zapravo vrlo niska. U sledećih nekoliko meseci prioritet će biti vakcinisati populaciju stariju od 60 godina u Brazilu i Južnoj Africi. SAD će imati višak cepiva i iskoristit će ga da podigne stopu vskcinscije što je moguće više – dodao je.

“Ova generacija će pamtiti šta se dogodilo”

Govoreći o svojoj zabrinutosti za budućnost Gejts je rekao da se brine kako će svet zaboraviti na kovid-19 i da ga neće iskoristiti kako bi u budućim pandemijama bio spremniji. No smatra da će ova generacija ipak pamtiti šta se dogodilo, zato što su milijarde dolara izgubljeni, te će ubuduće tražiti globalni odgovor na sličnu krizu.

Prošle nedelje britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab potvrdio je da vlada namerava da smanji pomoć za inostranstvo na 0.5 odsto proračuna. Ovaj potez kritikovale su humanitarne organizacije.

– Što se brže Velika Britanija vrati na nivo pomoći do 0.7 odsto, to će biti bolje. Potrebe za britanskom pomoći su dramatične i tamošnji birači trebali bi biti vrlo ponosni na učinak koji ta pomoć ima. Zahvaljujući toj pomoći danas imamo cepiva i iskorenili smo dečju paralizu. Zbog smanjenja nećemo moći učiniti toliko mnogo pa se nadam da će se to promeniti – istaknuo je Gejts za Sky News.

– Obično je potrebno deset godina da vakcine iz bogatijih zemalja dođu u siromašnije zemlje. Zahvaljujući međunarodnoj saradnji i humanitarnim organizacijama u ovoj pandemiji stvari su išle mnogo brže. Nadam se da ćemo sve ovo imati na umu i biti spremni za sledeću pandemiju – zaključio je.

Ministar Rab rekao je da će se Velika Britanija vratiti ulaganju od 0.7 odsto bruto nacionalnog dohotka u službenu razvojnu pomoć kad to fiskalna situacija bude dopuštala, prenosi “Indexhr”.

(Blic)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …