Home / TEMA DANA / BLIZU DA ZAPALE SVET NA GRANICI RUSIJE: SAD i Ukrajina u Crnom moru uvežbavaju invaziju na Krim!

BLIZU DA ZAPALE SVET NA GRANICI RUSIJE: SAD i Ukrajina u Crnom moru uvežbavaju invaziju na Krim!

rat vojska vojnici nato amerika5Američki ratni brodovi pridružiće sledećeg ponedeljka ukrajinskim kako bi održali zajedničku pomorsku vojnu vežbu “Morski povetarac 2016”. Analitičari su zabrinuti da bi sadržaj i lokacija vežbi mogli imati razarajuće posledice po celi region.

Vežbe će se održati u ukrajinskim vodama Crnog mora, i po rečima portparola ukrajinskog ministarstva odbrane, njihov foskus će biti na “međunarodnom bezbednosnom delovanju u kriznom regionu”.

Smatra se da ove vežbe koje se održavaju po petnaesti put, ali nikada ovakvih razmera, imitiraju eventualnu invaziju na krimsko polusostrvo.

Vežbe sličnog naziva “Povetarc 2016”, u teritorijalnim vodama Bugarske, počele su ove nedelje. U vežbama učestvuju vojske Bugarske, Rumunije, Turske, Grčke i Španije. Aktivnosti pažljivo prati posada ruskog izviđačkog broda “Liman”.

 

Iako sličnog naziva, i isplanirane u istim komandnim štabovima, vežbe su potpuno odvojene. Razlog ovakvog sličnog imenovanja jeste njihova zajednička eventualna upotreba protiv očiglednog zajedničkog neprijatelja- Rusije.

Razdvajanje vežbi je očigledno političkog karaktera i predstavljaja zainteresovanost zemalja učesnica za ulazak u otvoreni sukob.

5004

Tako je bugarski premijer Bojko Borisov odbio zahtev NATO-a da Bugarska formira stalnu borbenu flotu u Crnom moru. To je obrazložio time da “Bugarskoj ne treba rat u Crnom moru” i da “slanje ratnih brodova usmerenih protiv Rusije prevazilazi granice njegovih nadležnosti”.

Zajedničke vojne vežbe Ukrajine i SAD nisu nikakva novost, održavaju se po petnaesti put, ali su do sada njihovi zvaničnici kao razloge navodili “borbu protiv pirata”, “pomoć pri elementarnim nepogodama” i slično.

Ove godine prvi put se pominju termini “krizni region” i “intervencija” pa se čini da su maske konačno spale. Tome u prilog svedoči da će se vežbe održavati u regionu gradova Odesa, Mikolav i Herson- teritorijom koja se direkto graniči sa krimskim poluostrvom. U tim gradovima locirane su i baze ukrajinskog vazduhoplovstva pa se očekuje angažovanje njihovih lovaca Su-27, jurišnih aviona Su-25 i helikoptera MI-24 i Mi-8. Vežbe će se prostirati čak do obala Dunava gde će amfibijska vozila sprovoditi operacije iskrcavanja a ukrajinski ronici i američke ”Mornaričke foke” uvežbavati deminiranje.

Američka mornarica će angažovati pet brodova (krstarice i fregate) i dve nuklearne podmornice.

Angažovanje podmornica je posebno interesantno jer je ulazak “gostujućih”, čak i ne-nuklearnih, podmornica u Crno more moguć isključivo prema pravilima međunarodnog sporazuma. Podmornice će, u komunikaciji sa crnomorskom flotom, delovati iz Sredozemnog mora ciljajući zadate mete krstarećim raketama tipa “Tomahavk”.

Ukrajinske snage sastojaće se od 8 aviona i helikoptera, 50 terenskih vozila i 9 brodova. Očekuje se i učešće desantnih čamaca koje je Kijev nedavno, na poklon, dobio od SAD:

Kao osnovni zadatak vežbi postavljeno je iskrcavanje trupa u regionu ušća Dunava što bi trebalo da imitira iskrcavanje na Krim jer je reljef ta dva lokaliteta veoma sličan.

(Novosti.rs)

 

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …