Home / TEMA DANA / BLIZU TAČKE BEZ POVRATKA: Rusija daje Asadu S-300, Izrael sprema novo bombardovanje kao odgovor

BLIZU TAČKE BEZ POVRATKA: Rusija daje Asadu S-300, Izrael sprema novo bombardovanje kao odgovor

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o razmeštanju ruskog antiraketnog sitema S-300 u Siriji.

Putin je rekao Netanijahuu da ruske akcije imaju za cilj da zaštite sopstvenu vojsku, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi Rojters.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kazao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da će snabdevanje “neodgovornih igrača” naprednim oružanim sistemima povećati opasnost u regionu, prenosi Rojters saopštenje iz Netanjahuovog kabineta, prenosi Rojters.

Navodi se da je u telefonskom razgovoru obavljenom ubrzo nakon što je Rusija objavila da će u roku od dve nedelje snabdeti Siriju raketnim sistemom zemlja-vazduh S-300, Netanjahu takođe kazao da će Izrael nastaviti da štiti sopstvenu bezbednost i interese.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu najavio je da će sirijske oružane snage primiti u roku od dve nedelje moderni sistem raketne odbrane S-300, sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko vazdušnih meta.

Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mere za poboljšanje bezbednosti ruske vojske u Siriji, istakao je Šojgu, misleći na obaranje ruskog aviona u Siriji za koje Moskva odgovornim smatra vazdušne snage Izraela.

Ovu odluku Rusije kritikovale su Sjedinjene Američke Države, čiji je savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton upozorio da isporuka takvog naoružanja predstavlja “značajnu eskalaciju” ionako već visokih tenzija u regionu.

On je rekao da se nada da će Rusija preispitati tu odluku, prenosi Rojters.

Dodao je da će državni sekretar SAD Majk Pompeo o tome razgovarati s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom tokom godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Vašington je dodao da će američke snage ostati u Siriji dok u toj zemlji budu bile snage Irana.

(B92,Beta,Tanjug)

Check Also

Britanija poslala brodove u Odesu..– Moskva: Ulazimo u nuklearnu fazu!

Rusija ceni želju Britanije, da pošalje ratne brodove u Odesu. „Pojava ratnih brodova NATO-a u …