Home / TEMA DANA / Branko Pavlović: Kada čujete da je EU najbolje rešenje, onda na početku moramo prvo reći šta je ulazak u Uniju za Srbiju…

Branko Pavlović: Kada čujete da je EU najbolje rešenje, onda na početku moramo prvo reći šta je ulazak u Uniju za Srbiju…

Često čujemo tezu kako „Evropa nema alternativu“. Obratimo pažnju na lukavo izvedenu zamenu termina. Misli se na Uniju, a pominje se Evropa.

branko- pavlovic

Dakle, pre nego što pređemo na argumentaciju, preimenovaćemo početnu tezu u „Evropska unija nema alternativu“, uvažavajući profesora Ivu Viskovića, koji kaže da se nikada ne misli da bukvalno nema alternativu, nego da je to najbolji izbor, a podrazumeva se da ima više mogućnosti. Nije najbolji izbor. Nije čak ni dobar. O tome se radi, a zbog ograničenog prostora navešću samo dva argumenta:

1) EU je ekonomski pogubna za Srbiju. To je koncept koji nas nužno dovodi do kolonijalnog statusa, istina na jedan moderniji način, u kome je trajno nizak standard, velika zaduženost, lošiji kvalitet zdravstva i obrazovanja, visoka nezaposlenost.

Da je to tako, vidimo po državama članicamaUnije koje su naši susedi. Izbijmo sebi iz glave slike Pariza, Milana, Londona ili Berlina, to nema nikakve veza sa odnosom EU–Srbija.Osim toga, Pariz je bio Pariz i pre nastanka EU, što naravno važi i za mnoge druge stvari koje zaista mogu imponovati unutar sadašnje Unije.

Dakle, da li mi idemo u Bugarsku da obavljamo sezonske poslove ili oni dolaze kod nas? Da li se naši sugrađani Mađari masovno sele u Mađarsku? Da li je Hrvatska rešila bilo koji ekonomski problem ulaskom u EU?U Sloveniji sudanas lošijimnogi pokazatelji nego pre ulaska u Uniju. Da li se mi selimo u Rumuniju? Naravno da ne. A to je koncept koji se, u najboljem slučaju, predviđa za Srbiju.

Trenutno je taj koncept definisan Memorandumom sa Međunarodnim monetarnim fondom: smanji plate i penzije, prodaj svešto možeš, ne smeš ničim da ograničavaš uvoz, moraš da ukineš sve pogodnosti za domaće proizvođače (ali ne i za strance) itd.

2) Obično se kaže da je EU skup vrednosti kojima treba težiti i da se taj sistem mora poštovati, pa ako želiš da uđeš u taj „klub“, onda moraš ispuniti kriterijume.Nažalost, EU nema veze sa evropskim vrednostima. Da ne pominjemo ovde Kosovo, pogledajmo nedavnu posetu Angele Merkel Turskoj. Predsednik Turske Erdogan godinama drži u pritvoru sudije i tužioce koji su se drznuli da zakon primenjuju i na njemu bliske ljude.Pred izbore u Turskoj, kada je Erdogan prvi put ozbiljno ugrožen i preti mu gubitak vlasti, EU u liku gospođe Merkel mu poručuje: budi ti diktator, samo zaustavi priliv izbeglica, a mi ćemo reći da ispunjavaš kriterijume za napredak u pridruživanju EU. A vi koji ste verovali u to da EU štiti neke evropske vrednosti, ostajte da trulite u zatvorima.

Kada čujete da je EU najbolje rešenje, onda na početku moramo prvo reći šta je ulazak u Uniju za Srbiju: otimanje Kosova, ekonomska stagnacija, nezaposlenost, kršenje mnogih vrednosti – ako je to u interesu moćnih.

Branko Pavlović, Advokat

(Politika)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …