Home / TEMA DANA / BRITANCI U ŠOKU! RUSI IZVELI MISTERIOZNI MANEVAR SA JURIŠNIM NUKLEARNIM PODMORNICAMA U ATLANTIKU!

BRITANCI U ŠOKU! RUSI IZVELI MISTERIOZNI MANEVAR SA JURIŠNIM NUKLEARNIM PODMORNICAMA U ATLANTIKU!

Ruske jurišne podmornice izvode misije „dubokog prodora“ pod vodom Atlantika, reč je o plovilima sposobnim da nose novo hipersonično oružje, piše britanski Miror.

Nekoliko podmornica klase “Borej” s nuklearnim pogonom plovio je na dubini većoj od 500 metara, što je granica za većinu napadačkih podmornica, u očiglednom pokušaju da neopaženo uđu u Atlantik, navodi ovaj britanski tabloid.

Operacije Severne flote Vladimira Putina, praćene velikim brojem spasilačkih brodova, odvijale su se u Norveškom moru, koje ima dubinu do 4.000 metara.

Podmornice “Borej” sposobne su da nose nove hipersonične rakete Cirkon 3M22, koje mogu da pređu 2,7 km u sekundi i protiv kojih se smatra da ima malo ili nimalo zaštite. Činjenica da se ove rakete mogu nositi na većim dubinama nego što se ranije mislilo, uznemirile su analitičare koji strahuju da bi Rusija mogla da usavrši pripreme za evenutalni sukob.

Izvor je za Miror rekao: „Razlog za ove misije ekstremne dubine izmakao je većini analitičara, ali to bi jednostavno moga ibit prikriiveni, stelt pristup Atlantiku.

„U poslednje vreme došlo je do povećanja aktivnosti ruskih podmornica, kao što je to bio slučaj sa većinom oružanih snaga Moskve dok testira odlučnost NATO -a. Ruske podmornice obično ne idu dublje od 400 m, sa maksimumom od 480 i „granicom zgnječenja“ na 900 m gde bi implodirale.

Vojni stručnjak Brus Džons kaže: „Raspoloženje ruske odbrane alarmantno je već mesecima. To je naglašeno nedavnim nagomilavanjem vojske u blizini ukrajinske granice. Ovaj najnoviji potez mogao bi biti usmeren na suprotstavljanje NATO -u samo da bi se članice Alijanse osećale nervozno. Ali to svakako označava eskalaciju i sada izgleda da okreću pogled prema misijama ispod površine.”

Check Also

SATELITSKI SNIMAK OGROMNOG RUSKOG NUKLEARNOG TORPEDA NAPRAVIO TEŠKU POMETNJU NA ZAPADU

Britanski korisnici interneta zabrinuti su zbog nove satelitske slike koju su objavili strani mediji. Čitaoci …