Home / TEMA DANA / BRITANSKI EKSPERT: NAREDNA FAZA BIĆE OBELEŽENA KORIŠĆENJEM SILE I PODELOM KOSOVA

BRITANSKI EKSPERT: NAREDNA FAZA BIĆE OBELEŽENA KORIŠĆENJEM SILE I PODELOM KOSOVA

Najnovija eskalacija tenzija predstavlja još jedan znak da prištinske vlasti ne žele nikakav dogovor sa Beogradom putem Briselskog dijaloga, već da upotrebom sile, naročito uoči lokalnih izbora, nastoje da zastraše Srbe koji žive na severu Kosova, i pokažu im da oni kontrolišu to područje, ocenjuje za Demostat Timoti Les.

Naši sagovornici ne isključuju ni mogućnost da će i snage kosovskih Albanaca, ali vojska Srbije, u dogledno vreme nastojati da uspostave kontrolu nad Severom Kosova.

Podsetimo, „okidač“ za nerede predstavljala je akcija kosovske policije u većinski srpskim sredinama na severu Kosova izvedena 13. oktobra, u okviru koje su policajci upadali u apoteke, prodavnice, magacine i druge objekte, uz objašnjenje da se bore protiv krijumčarenja robe.

U severnom delu Kosovske Mitrovice tada su se začule i sirene, građani su se okupili na ulicama, a policija je koristila šok bombe. Srbin Srećko Sofronijević teško je ranjen iz vatrenog oružja u Zvečanu, zbog čega je i operisan, a povrede je zadobilo i još nekoliko osoba.

Timoti Les, saradnik Demostata sa Univerziteta Kembridž, ističe da ne zna šta će se dogoditi u budućnosti, “ali moj osećaj je da se dvodecenijska drama na Kosovu kreće ka svom dugoočekivanom trenutku istine”.

Događaji iz ove sedmice predstavljaju ozbiljnu eskalaciju – jedan čovek je ranjen, a neki su povređeni, što je izazvalo šok i gnev Srba. To pokazuje da Albanci više nisu spremni da prihvate politički status kvo ukoliko on podrazumeva nastavak autonomije Severa.

Takođe, najnoviji događaji pokazuju da su Albanci voljni da koriste silu kako bi potvrdili da vladaju i Severom, nakon što su godinama bezuspešno pokušavali da ostvare takav cilj putem pregovora. Svakako, time se isključuje mogućnost da bude postignuto rešenje putem pregovora, makar kratkoročno gledano, smatra Les.

Les ukazuje da će naredna faza u rešavanju statusa Kosova verovatno biti definisana silom, “najpre od strane Prištine, a potom i od strane Srbije, tako što će Srbija pomoću vojske pripojiti Sever”.

To će biti dramatičan razvoj situacije, ali, logično je da je to jedini scenario koji je preostao ukoliko Albanci ne žele status kvo, niti formiranje Zajednice srpskih opština, a Srbija odbija ideju da se Sever integriše u ostatak Kosova. To je ono čime preti rukovodstvo u Beogradu. Pretpostavljam da pokušajem da potvrdi svoj suverenitet iako je suočena sa upozorenjima snažnijeg protivnika, Priština veruje da ima podršku Sjedinjenih Država.

Ipak, mislim da će se ispostaviti da je to zabluda ako Srbija bude prenaglašeno reagovala i pređe reku Ibar. Vašington ne želi da se vojno konfrontira sa Beogradom, naročito imajući u vidu činjenicu da Evropljani to odbijaju da učine, a Rusija podržava Srbiju. To je bilo jasno i na osnovu raspleta događaja od pre dve nedelje (kriza izazvana reciprocitetom u registarskim tablicama), kada su SAD praktično kapitulirale pred zahtevima Srba da se održi status kvo nakon demonstriranja vojne sile.

Ukoliko, pak, Srbija odluči da zauzme Sever, ispostaviće se da je to moguće učiniti bez ozbiljnih posledica. Time će se stvoriti dve nove činjenice na terenu – da Beograd kontroliše Sever i da Priština kontroliše Jug, što je uvek i bio najizvesniji scenario za Kosovo imajući u vidu demografske podatke. Time će se, takođe, preokrenuti debata o budućnosti Kosova.

Na samom Kosovu počeće da se razmatra status Srba na Jugu, što će, Srbija, nesumnjivo, dovesti u vezu sa statusom Albanaca u Preševskoj dolini, tvrdi Timoti Les.

Les smatra da će pitanje budućnosti Kosova verovatno poprimiti jednu širu dimenziju, “jer paralelno raste kriza u Bosni, gde Srbi teže konačnom raspadu države, i ove dve drame će se sigurno povezati”.

Teško je predvideti detalje, ali šira slika biće jasna – postoje dve sporne, ali de fakto nezavisne teritorije na granicama Srbije, od kojih jedna želi da bude deo Srbije, a druga ne želi. Bilo kako bilo, konačni rasplet biće razmena teritorija između dveju strana.

Druga dimenzija je Albanija, gde je Edi Rama ponovo izrazio želju da se ta država ujedini sa Kosovom. Ipak, ponavljam, teško je predvideti detalje. U svakom slučaju, ako Srbija zapreti Kosovu, a spoljni posmatrači ne podrže Kosovo, gotovo je sigurno da će se Kosovo približiti Albaniji, kako bi dobilo podršku i bezbednost, što će učiniti ujedinjenje još izvesnijim, objašnjava Timoti Les, a prenosi Danas.

Check Also

VAŠINGTON POST: NAJVEĆE DEMONSTRACIJE U BEOGRADU POSLE „5. OKTOBRA“

Hiljade ljudi u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji blokiralo je glavne puteve i mostove …