Home / TEMA DANA / BRITANSKI MEDIJI: LONDON POKRENUO TAJNU SPECIJALNU OPERACIJU PROTIV MOSKVE I PEKINGA

BRITANSKI MEDIJI: LONDON POKRENUO TAJNU SPECIJALNU OPERACIJU PROTIV MOSKVE I PEKINGA

Tajno „bankarsko“ odeljenje britanskog Ministarstva odbrane, čiji je cilj bio da ograniči finansijske aktivnosti terorističke grupe DAEŠ, sada se usmerilo na borbu protiv Rusije i Kine, piše „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na sopstvene izvore.

Prema podacima britanskog lista, tajno odeljenje, u kojem rade bivši bankari i finansijeri, formirano je pre šest godina kako bi ometalo komercijalne aktivnosti DAEŠ-a u Siriji i Iraku. Zaposleni u operativnoj grupi

radili su sa specijalnim snagama, specijalnim službama, kao i sa 77. jedinicom Odeljenja za borbu protiv informacionog rata. Njihov zadatak sastojao se u tome da oslabe protivnika putem ograničenja pristupa finansijama.

„Potražnja za stručnjacima odeljenja raste jer protivnici poput Rusije i Kine koriste ‘sivu zonu’ između mira i rata, primenjujući sajber-oružje protiv nacionalne infrastrukture i ulažući u delikatne sfere u inostranstvu“, piše list.

Vazduhoplovni maršal Edvard Stringer, koji je nadzirao operativni rad do odlaska u penziju ove godine, rekao je za „Fajnenšel tajms“ da je neophodno pronaći izuzetno važne elemente poslovnog modela

protivnika, ukloniti ih i maksimalno otežati njihovu zamenu.

„Bilo da se radi o libanskom ‘Hezbolahu’, ljudima povezanim sa Putinom, Korpusu Čuvara islamske revolucije ili čak Narodnooslobodilačkoj armiji Kine, sve te organizacije su mini političke jedinice u okviru svoje ekonomije. Zašto im dozvoliti da dođu do bojnog polja, ako možete da ih lišite resursa pre nego što stignu tamo?“, ocenio je Stringer.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE 

Britanski medij navodi da je od obustave operacije borbe protiv DAEŠ-a to odeljenje korišćeno za konkretne zadatke i da nije stalna jedinica u okviru Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Zapad je više puta optuživao Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove i za sajber-napade. Rusija je sve optužbe odbacila, navodeći da zapadne zemlje nemaju nikakve dokaze. Moskva je takođe saopštila da je spremna na dijalog o sajber-bezbednosti.

Check Also

UDARNO! RUSKI ANALITIČARI: LJUDI NISU SVESNI ALI TREĆI SVETSKI RAT JE VEĆ U TOKU!

Autor: Dmitrij DROBNjICKI SAMO što je održana vežba američke strateške komande Global Thunder 2022. Prema zvaničnom …