Home / TEMA DANA / Bugari traže ujedinjenje sa Srbijom u Pravoslavni savez…

Bugari traže ujedinjenje sa Srbijom u Pravoslavni savez…

juzni- tok- gasovod

 Pavel Šopov, osnivač najpopularnije patriotske stranke u Bugarskoj,” Ataka” i potpresednik bugarske Skupštine i narodni poslanik poslaničke grupe „Ujedinjeni patriote”, Javor Notev, saglasili su se da bi i za Srbe i za Bugare bilo dobro da se ujedine u svojevrsni Pravoslavni save.

– Mi vidimo odnose između Srba i Bugara kao deo sveukupnih odnosa između pravoslavnih naroda. Smatramo da nam je potreban novi Pravoslavni Balkanski savez. Nešto slično što postoji u Višegradskog četvorci, a ovo će se razviti na još višem stepenu.

Zapamtite ovo što sam rekao. Moglo bi, u nekom trenutku, i da se stigne do neminovnosti da Evropski Savez bude i sa Rusijom, ali ne ova EU sa briselskim činovnicima kojima se komanduje iz Vašingtona, već nam treba savez evroskih naroda koji je definisao veliki De Gol – rekao je bugarski poslanik Pavel Šopov. On je dodao i da apsolutno ne postoje negativne tendencije Bugara prema srpskom narodu.

Naprotiv, odnosi su vrlo topli i srdačni. Skoro svi u Bugarskoj imaju ponekog prijatelja u Srbiji, kada svratim u srpsku crkvu Svetog Marka ja se osećam kao kod kuće – istakao je Pavel Šopov gostujući u emisji “Debate” u produkciji medijske kuće “Centar”.

Komentarišući ovu ideju istoričar Predrag Marković kaže da ona ima istorijsko uporište.

– Ti planovi su zapravo prvobitni planovi Jugoslavije koji su često uključivali i Bugarsku. Dakle, to je samo povratak na staru istorijsku tradiciju. Odnosi između srpskog i bugarskog naroda su sada stvarno odlični, mi sa Bugarima više nemamo nikakav problem.

Bugari su narod koji izuzetno voli srpsku kulturu i tradiciju, obožavaju srpski roštilj, filmove, muziku…Sada kada više nemamo sukob oko Makedonije mi bismo sa njima dobro funkcionisali sasvim – objašnjava Marković.

Predsednik opštine Bosilegrad i Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji Vladimir Zaharijev mišljenja je da Srbija i Bugaraska “treba zajedno da koračaju ka Evropi bez granica”.

Sa tim konkretnim predlogom nisam upoznat, prosto nisam to još čuo, ali znam da smo mi predložili pre nekoliko meseci veliko pomirenje između dva bratska naroda Bugarske i Srbije i isplanirali da se sastanak simbolično organizuje 1. juna na Međunarodni dan deteta.

Takođe, smo predložili da se na sastanku odredi datum tokom 2018. pogodan za obe države kada bi se otvorio spomenik ili spomen ploča u Bosilegradu gde bi se odala počast svim žrtvama ratova koje god da su nacionalnosti, a taj spomenik bi otvorili najviši državni organi. Treba da zaboravimo sve negativne stvari koje su se dešavale u prošlosti i da zajedničkim snagama idemo ka Evropi bez granica – kaže Zaharijev.

Pogledajte video:


(Alo)

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …