Home / TEMA DANA / ČANAK PRIPREMA referendum u Vojvodini!?

ČANAK PRIPREMA referendum u Vojvodini!?

nenad canak

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zdušno je podržao separatizam Katalonaca i ne samo što je otišao u Barselonu već je stranačke prostorije okitio katalonskim zastavama.

Svi politički akteri s kojima je razgovarano slažu se da je reč o još jednoj provokaciji i jeftinom marketinškom triku poznatog autonomaša. A da je tako, potvrđuju i grafiti „Vojvodina = Katalonija“, koji su osvanuli na više mesta u severnoj pokrajini.

Mrlja na obrazu EU

Premijer Vojvodine Igor Mirović kaže da je gest lidera LSV neprimeren.

– Političke stranke u Srbiji ne treba da se mešaju u unutrašnje stvari drugih država, niti to treba da čine naši zvanični predstavnici – izjavio je Mirović, koji je i član Predsedništva SNS.

Najavljujući svoj odlazak u Barselonu, Čanak je rekao da želi i lično da se uveri da će katalonski referendum biti pobeda ljudskih prava.

– Nadam se da Španija, kao članica EU, neće naneti mrlju na obrazu EU – izjavio je Čanak.

Meša babe i žabe

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov objašnjava zašto je Čanak pomešao babe i žabe.

– Simbolika nikako nije adekvatna. U Vojvodini nikada nije bilo separatizma, već samo zahteva za punom autonomijom. Separatizam u Kataloniji se s tim ne može porediti. Nikada niko, pa ni Čanak, nije govorio da Vojvodinu treba izdvojiti iz Srbije. Čak i najekstremniji autonomaši išli su samo do linije da hoće Vojvodinu republiku u federalizovanoj Srbiji – naglašava sagovornik.

 I politički analitičar Branko Radun smatra da Čanak samo pravi sebi PR.

– On je sklon provokacijama. Ne pominje u poslednje vreme parolu „Vojvodina republika“ i ovo mu je bila prilika da zatalasa na tu temu – ocenjuje Radun.

Ivica Dačić: Srbija čvrsto uz Madrid

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Španije, kao i njeno jedinstvo.

– Zamolio bih sve političke faktore da se ne igraju tim pitanjem – upozorio je Dačić.

Kako je rekao, u našem slučaju su se pokazali različiti standardi, pa je u Španiji reč o jednostranim potezima.

– Meni je interesantno kako su neki političari iz Srbije otišli u Barselonu, a nisu otišli u Banjaluku kada se pričalo o referendumu. To je neprincipijelno – naglasio je on.

Reagovanje

Vojislav Šešelj, SNS: Čanak je budala

– Provocira Čanak ponovo, ali je sad teško racionalno reagovati na to. Najlakše je reći Čanak je budala, a ima podršku režima. Ugasio bi se taj njegov LSV da nije imao pomoć raznih drugih stranaka. Evo sad je opstao zahvaljujući SNS, koji mu je skupljao potpise za listu. Čanak je uvek nekome koristan.

Miloš Jovanović, DSS: Besmislena provokacija

– Naravno da je provokacija. Ne postoji ništa slično da se kao model primeni na Vojvodini. Zahtevi za autonomijom Vojvodine i katalonska situacija su neuporedivi. Ovo što Čanak radi s katalonskim zastavama je besmisleno provociranje.

Bojan Pajtić, DS: Bavi se Katalonijom, a sa SNS guši Vojvodinu

– Čanak pokušava da jeftinim potezom, koji sa sobom ne nosi nikakav rizik, napor ili intelektualni angažman, povrati svoje biračko telo, koje je izgubio zbog koalicije Lige sa SNS u Novom Sadu i stalnog koketiranja s Vučićem. Bavi se Katalonijom, a saučesnik je u naprednjačkom gušenju Vojvodine.

(Kurir)

Check Also

SRBI ODLUČUJU AMERIČKE IZBORE U KLJUČNIM DRŽAVAMA

Naslovna priča američkog magazina “Vol strit internešenal” govori o broju Srba koji žive u prelomnim …