Home / TEMA DANA / CEO SVET SE NAORUŽAVA Trgovina oružjem na najvišem nivou JOŠ OD HLADNOG RATA- Evo šta se dešava…

CEO SVET SE NAORUŽAVA Trgovina oružjem na najvišem nivou JOŠ OD HLADNOG RATA- Evo šta se dešava…

rat

Transfer oružja na globalnom nivou je u proteklih pet godina dostigao najviši nivo od kraja Hladnog rata, pri čemu je region Bliskog istoka gotovo udvostručio uvoz oružja, dok su SAD i Rusija ostali najveći snabdevači.

Stokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (Sipri) naveo je danas, u godišnjem izveštaju o prodaji oružja, da je od 2012. do 2016. isporučeno više oružja nego u bilo kom drugom petogodišnjem periodu od 1990. godine, preneo ;je Gardijan.

SAD i Rusija zajedno su snabdeli više od polovine ukupno uvezenog oružja, a među pet najvećih izvoznika bili su i Kina, Francuska i Nemačka.

Najveći američki klijenti bili su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska, dok je Rusija najviše izvezla u Indiju, Vijetnam i Kinu.

SAD oružjem snabdevaju najmanje 100 zemalja širom sveta, više nego bilo koji drugi izvoznik oružja.

Kina je povećala izvoz oružja s 3,8 odsto ukupnog svetskog izvoza u periodu od 2007. do 2011. na 6,2 odsto od 2012. do 2016, dok je izvoz nemačkog oružja smanjen za 36 odsto, sa 9,4 na 5,6 odsto u istom periodu.

Najveći uvoznik oružja bila je Indija, s 13 odsto učešća u globalnom uvozu. Najveći deo oružja Indija je uvezla iz Rusije.

Na drugom mestu je Saudijska Arabija, koja je povećala nabavku oružja za 212 odsto, najviše iz SAD i Velike Britanije.

Istraživač u institutu Sipri Simon Vezeman izjavio je da azijske države, bez instrumenata kontrole naoružanja, nastavljaju da povećavaju svoje arsenale.

Vijetnam je povećao uvoz oružja za 202 odsto, čime se s 29. mesta uvrstio među 10 najvećih uvoznika, dok je Katar povećao uvoz za 245 odsto.

Usled međunarodnih sankcija, uvoz oružja u Iranu ostao je na veoma niskom nivou, s 1,2 odsto učešća u ukupnom transferu oružja na Bliskom istoku.

„Tokom proteklih pet godina, većina zemalja na Bliskom istoku okrenula se pre svega SAD i Evropi u povećanoj potražnji naprednih vojnih sposobnosti“, izjavio je drugi istraživač Sipri Piter Vezeman.

Prema njegovim rečima, zemlje Bliskog istoka su uprkos niskoj ceni nafte nastavile da naručuju više oružja 2016, smatrajući to ključnim sredstvom za rešavanje sukoba i regionalnih tenzija

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …