Home / TEMA DANA / CEO SVET ZBUNJEN! Tramp povlači vojsku iz Nemačke, dolar tone… EVO ŠTA SE DEŠAVA

CEO SVET ZBUNJEN! Tramp povlači vojsku iz Nemačke, dolar tone… EVO ŠTA SE DEŠAVA

Pentagon analizira troškove i posledice velikog povlačenja ili prenosa američkih trupa baziranih u Nemačkoj usred rastućih napetosti između američkog predsednika Donalda Trampa i nemačke kancelarke Angele Merkel, navodi „Vašington post“ pozivajući se na četiri izvora.

List navodi da je Tramp izrazio interesovanje za taj korak ranije na sastanku sa svojim savetnicima. Sagovornici „Vašington posta“ izjavili su da je Tramp pogođen veličinom kontingenta i da se žalio da druge zemlje malo ulažu u zajedničku bezbednost i da ne troše dovoljno na odbranu.

Izvori su naglasili da Pentagon u ovom trenutku samo razmatra različite opcije.

Te informacije su uznemirile evropske zvaničnike koji, kako navodi list, pokušavaju da razumeju da li Tramp zaista namerava da realizuje svoju ideju ili je to njegova taktika pregovora pre samita NATO-a u Briselu.

Predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao je da američka administracija nije tražila od Pentagona specijalnu analizu posledica povlačenja trupa iz Nemačke. Prema njegovim rečima, takvi potezi predstavljaju „normu“.

Sa svoje strane, predstavnik Ministarstva odbrane SAD Erik Paon negirao je potpuno ili delimično povlačenje američkih trupa iz Nemačke i takođe je izjavio da Ministarstvo redovno sprovodi takve analize.

Na samitu NATO-a 2014. godine odlučeno je da svi članovi Alijanse za odbranu izdvajaju do 2 odsto BDP-a. Američki predsednik Donald Tramp više puta je pozivao partnere u Savezu da ispune te sporazume, preteći da će u suprotnom smanjiti učešće SAD u zajedničkim programima bezbednosti zemalja-članica Alijanse.

Check Also

POSLE JERUSALIMA, HAMAS RAKETIRAO I TEL AVIV- ERDOGAN KREĆE NA IZRAEL! PRETI DA ĆE MOBILISATI CEO ISLAMSKI SVET! (VIDEO)

Sukob izraelske vojske i Hamasa kulminirao je večeras raketnim udarima na glavni grad Izraela Tel …