Home / TEMA DANA / Ciljani udar na tradiciju: Da bi pekli rakiju, Srbi će ubuduće morati da plaćaju porez!

Ciljani udar na tradiciju: Da bi pekli rakiju, Srbi će ubuduće morati da plaćaju porez!

kazan pecenje rakije

Fizičko lice kao proizvođač može da prodaje sopstvenu rakiju legalno samo u rinfuzi ovlašćenom trgovcu, ali ne i kao gotov proizvod, stav je Grupacije proizvođača rakije Privredne komore Beograda.

Proizvođači će rakiju moći da prodaju samo kao registrovani preduzetnici

Na sastanku te grupacije u Privrednoj komori Beograda povodom novog zakona o jakim alkoholnim pićima, koji je u pripremi, predloženo je da u taj akt uđe obaveza da ukoliko fizičko lice želi da flašira rakiju za potrošača, mora da se registruje kao preduzetnik i da plaća akcizu.

Grupacija proizvođača rakije, kako je saopšteno, ima dva člana u radnoj grupi za izradu tog zakona, čije se usvajanje očekuje u prvoj polovini 2015. godine, sa zadatkom da se uvede red na sada haotično i neuređeno tržište jakih alkoholnih pića domaće proizvodnje.

Predsednik Grupacije Ivan Urošević rekao je da predloženi zakon liberalizuje uslove na tržištu, ali i uređuje tu oblast.

Prema Privrednoj komori Beograda,procenjuje se da se proizvodnjom rakije u Srbiji bavi više od 30.000 proizvođača, od kojih dve trećine nije registrovano.

Članovi Grupacije upozorili su na potrebu da se i u zakonu i na terenu maksimalno pojača kontrola neregistrovanih proizvođača rakije, ali i ugostiteljskih objekata koji je prodaju, u interesu legalnih proizvođača koji plaćaju porez, ali i budžeta Srbije.

(Beta)

Check Also

DA LI JE OVO VUČIĆEV PLAN? AKO SRBIJA DA KOSOVO, ONDA ĆE DOBITI…

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra na ideju zapada da se pitanje KiM …