Home / TEMA DANA / Ciljani udar na tradiciju: Da bi pekli rakiju, Srbi će ubuduće morati da plaćaju porez!

Ciljani udar na tradiciju: Da bi pekli rakiju, Srbi će ubuduće morati da plaćaju porez!

kazan pecenje rakije

Fizičko lice kao proizvođač može da prodaje sopstvenu rakiju legalno samo u rinfuzi ovlašćenom trgovcu, ali ne i kao gotov proizvod, stav je Grupacije proizvođača rakije Privredne komore Beograda.

Proizvođači će rakiju moći da prodaju samo kao registrovani preduzetnici

Na sastanku te grupacije u Privrednoj komori Beograda povodom novog zakona o jakim alkoholnim pićima, koji je u pripremi, predloženo je da u taj akt uđe obaveza da ukoliko fizičko lice želi da flašira rakiju za potrošača, mora da se registruje kao preduzetnik i da plaća akcizu.

Grupacija proizvođača rakije, kako je saopšteno, ima dva člana u radnoj grupi za izradu tog zakona, čije se usvajanje očekuje u prvoj polovini 2015. godine, sa zadatkom da se uvede red na sada haotično i neuređeno tržište jakih alkoholnih pića domaće proizvodnje.

Predsednik Grupacije Ivan Urošević rekao je da predloženi zakon liberalizuje uslove na tržištu, ali i uređuje tu oblast.

Prema Privrednoj komori Beograda,procenjuje se da se proizvodnjom rakije u Srbiji bavi više od 30.000 proizvođača, od kojih dve trećine nije registrovano.

Članovi Grupacije upozorili su na potrebu da se i u zakonu i na terenu maksimalno pojača kontrola neregistrovanih proizvođača rakije, ali i ugostiteljskih objekata koji je prodaju, u interesu legalnih proizvođača koji plaćaju porez, ali i budžeta Srbije.

(Beta)

Check Also

POSLEDICE ĆE BITI UŽASNE: VAŠINGTON SE UPUSTIO U “FRONTALNI NAPAD”, KOJI PRETI DA SE PRETVORI U EKONOMSKU KATASTROFU ZA CEO SVET

Izraelski politički ekspert Jakov Kedmi opisao je suštinu američke strategije protiv Kine, koja bi na …