Home / TEMA DANA / ČOVEK KOJI JE PREDVIDEO SLOM TRŽIŠTA NEKRETNINA: DOLAZI „MAJKA SVIH KRAHOVA“

ČOVEK KOJI JE PREDVIDEO SLOM TRŽIŠTA NEKRETNINA: DOLAZI „MAJKA SVIH KRAHOVA“

Majkl Bari, upravnik hedž fonda koji je proslavljen u poznatom filmu „The Big Short“ i koji je svojim investitorima doneo veliku zaradu tako što je predvideo krah tržišta nekretnina 2008. godine, sada najavljuje da dolazi „majka svih krahova“. On predviđa da će „mim akcije“ i tržište kriptovaluta propasti.

Mim akcije su akcije koje su postale „viralne“ na internetu, privlačeći tako pažnju malih investitora, piše „The Balance“. Dobar primer za ovaj termin jesu akcije Gejmstopa koje su pre izvesnog vremena doživele ogroman rast, upravo zahvaljujući internetu.

Bari je ukazao na glavni problem za kriptovalute – tzv. „levridž“ – korišćenje raznih finansijskih instrumenata ili pozajmljenog kapitala, kako bi se povećala potencijalna dobit od investicije, a može označavati i iznos duga koji preduzeće koristi za finansiranje imovine).

Kako je upozorio, investitori koji kupuju mim deonice i kriptovalute „prijavljuju se za razorne gubitke“, prenosi Kliks.

Bari je dodao da je strah ljudi od propuštanja pokrenuo cene imovine na neodrživ nivo.

Šef „Scion Asset Management-a“ takođe je alarmirao kriptofanove koji su se nepromišljeno zaduživali da bi kupili svoje omiljene novčiće.

„Problem sa kriptom, kao i u većini stvari, je levridž. Ako ne znate koliki je on u kriptu, ne znate ništa o kriptu“, tvitovao je Bari, prenosi Biznis insajder.

Šef „Scion-a“ privukao je brojne fanove otkako je svojevremeno predvideo krah na tržištu nekretnina, koji je ubrzao globalnu finansijsku krizu.

(Sputnik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …