Home / TEMA DANA / CRNOGORCI SPREMNI ZA RAT? Vlada objavila dokument u kojem ne isključuje DIREKTNU VOJNU PRETNJU iz regiona

CRNOGORCI SPREMNI ZA RAT? Vlada objavila dokument u kojem ne isključuje DIREKTNU VOJNU PRETNJU iz regiona

Crna Gora ne isključuje mogućnost direktne vojne pretnje, mada je zbog mesta i važne uloge koju ima u stabilnosti regiona ta opasnost bitno smanjena, stoji u predlogu strategije nacionalne sigurnosti balkanske zemlje koja je prošle godine primljena u NATO, pišu podgorički mediji.

U tom dokumentu crnogorske vlade, kako pišu pojedini podgorički mediji, navodi se da sigurnosnu situaciju u Crnoj Gori treba posmatrati i u regionalnom kontekstu, jer pripada i balkanskoj i mediteranskoj regiji.

– Deo je regiona koji je u prethodnom razdoblju pretrpio dinamične promene i građanski rat. Imajući u vidu istorijsko nasljeđe i pozitivne trendove nakon obnavljanja nezavisnosti, Crna Gora ima specifično mesto i važnu ulogu u stabilnosti regiona – stoji u vladinoj strategiji nacionalne sigurnosti.

Dodaje se da Crna Gora deli strateški pristup izazovima, rizicima i pretnjama nacionalnoj sigurnosti koji su definisani strateškim dokumentima NATO-a.

– Region je još opterećen događajima iz prošlosti i nerešenim problemima, što može uzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima – stoji.

– Kao posledica smanjenja vojnih snaga u regiji, integracija zemalja u NATO i EU i razvijanja politike poverenja, saradnje i partnerstva, opasnost od direktne vojne pretnje Crnoj Gori je bitno smanjena, ali se ne može isključiti – kaže se u predloženoj strategiji.

 Zapadni Balkan kao zona jakog interesa međunarodnih aktera

Navodi se da su promene na geostrateškom planu uticale da zapadni Balkan ponovo postane zona jakog interesa međunarodnih aktera, čiji je primarni cilj sprečevanje daljeg evropskog i evroatlantskog puta pojedinih država regije.

– To uslovljava konkretne akcije prema regionu, posebno hibridnog karaktera, što je ozbiljan sigurnosni izazov i može imati bitne posledice po regionalnu stabilnost i usporiti integracijske procese – kaže se u nacionalnoj strategiji.

Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković je ranije rekao da su glavni razlog donošenja nove strategije izmenjene sigurnosne okolnosti, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu i Evropi navevši kako 2008. kada je pisana zadnja strategija, nije bilo ni migrantske krize ni sukoba u Ukrajini između vlade i proruskih pobunjenika koje podržava Rusija.

Rusija je bila protiv stupanja Crne Gore u NATO 2017.

– Nije bilo svega što se dešavalo zadnjih deset godina, pokušaj terorizma u Crnoj Gori, različiti interesi na Balkanu koji su se sukobili – naveo je Bošković.

Crna Gora sudi grupi od 14 ruskih, crnogorskih i srpskih državljana, optuženih da su u oktobru 2016. na dan izbora pokušali terorističke napade u Crnoj Gori kako bi izvršili državni udar i sprečili ulazak zemlje u NATO.

Crnogorski parlament bi trebalo o vladinom predlogu strategije nacionalne sigurnosti Crne Gore raspravljati u oktobru.

(Index.hr)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …