Home / TEMA DANA / ČUVENI HRVATSKI NOVINAR O PROSLAVI “OLUJE”: I DALJE POZIVAMO NA UBIJANJE SRBA A NJIH IMA JOŠ JEDVA 4%- TAKO SMO NISKO PALI!

ČUVENI HRVATSKI NOVINAR O PROSLAVI “OLUJE”: I DALJE POZIVAMO NA UBIJANJE SRBA A NJIH IMA JOŠ JEDVA 4%- TAKO SMO NISKO PALI!

Upitan čemu Srbi mogu da se nadaju nakon najaktuelnijih političkih poruka iz Hrvatske, Kuljiš je podsetio da danas u Hrvatskoj živi četiri odsto Srba, a da ih je pre rata bilo 14.

Obavljeno je etničko čišćenje, tako nema ni Hrvata u Republici Srpskoj, Srba i Hrvata u Sarajevu, u Vojvodini je bitno promenjena etnička slika.

„U Hrvatskoj je sprovedeno etničko čišćenje, a Srbi koji su ostali imaju određenu političku ulogu, najviše zahvaljujući Miloradu Pupovcu, koji je sarađivao sa vlašću i pokušavao da dobije najviše za srpsku zajednicu“, ocenjuje Kuljiš.

Nije nas zahvatila civilizacija

Dodao je da ne može da kaže ništa o situaciji na terenu, u Kninu, ali da u Zagrebu vlada suživot kakav je postojao pre rata.

Nema tu nikakve razlike, samo je Srba mnogo manje nego pre, rekao je on.

Na pitanje da bi ipak u Hrvatskoj, koja je deo EU, prava manjina trebalo da budu zagarantovana zakonom, a ne da zavise od raspoloženja i osećanja, Kuljiš podseća da je EU milje u kojem je sve propisano i u kojem nema prostora za ekskluzivističke i ekstremističke politike.

„Ali kada se približe izbori, svi varaju, ne samo HDZ. I SDP je slao užasne antisrpske poruke, nikome nije teško da se zbog toga spusti najniže i da hvata takve glasove, zasnovane na ubij, udri. Upravo to je tragedija balkanske politike. Još nas nije zahvatila civilizacija na tom polju“, rekao je Kuljiš.

O Ćirilici u Vukovaru

On tvrdi da nigde u Evropi manjine nisu zastupljene u parlamentu kao što su Srbi u Hrvatskoj.

„Takav primer ne postoji nigde. Ni u Srbiji ne postoji tolika velika zastupljenost manjina u Parlamentu da su one u poziciji da mogu bitno da utiču na formiranje vlasti“, rekao je Kuljiš i dodao da u smislu političkih prava to nije malo.

Kada je reč o ćirilici, smatra da je to pravo u Vukovaru jako teško sprovesti, iako bi trebalo da bude moguće.

„Sve je pretvoreno u vrući problem koji je teško rešavati. Ne znam šta bi se time postiglo da se stave dve, tri ploče koje bi neko ponovo razbio“, rekao je Kuljiš i dodao da je potrebno voditi smislenu politiku koja bi omogućila da ćirilične table dobiju svoje mesto.

„Ćirilične ploče ne bi promenile status Srba u Hrvatskoj“, kazao je on i dodao da je mnogo važnije kakav uticaj Srbi imaju u gradskom veću i Vukovarsko-sremskoj županiji.

Iz tih organskih prava onda mogu proisteći i druge stvari koje su simbolične, a ipak važne, ali koje nisu presudne za svakodnevni život, rekao je Kuljiš.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …