Home / TEMA DANA / Da li biste i vi potopili manastir iz doba Nemanjića, kao što to rade vlasti u Valjevu?!

Da li biste i vi potopili manastir iz doba Nemanjića, kao što to rade vlasti u Valjevu?!

Manastir Gračanica, najstarija bogomolja u valjevskom kraju, koja potiče iz doba Nemanjića, biće potopljen iduće godine, ukoliko se iz državne kase obezbedi 400 miliona dinara za završetak izgradnje akumulacije Rovni.

manastir
Potapanju manastira u Tubraviću koji se nalazi podno Povlena, protivi se veliki broj građana, koje predvodi raščinjeni monah Antonije, a nedavno je i vladika valjevski Milutin zatražio da se odustane od potapanja Gračanice.

Dok nadležni u JP „Kolubara“, koje je zaduženo za izgradnju akumulacije i brane Rovni, tvrde da je kompletna procedura oko manastira Gračanica ispoštovana i da nema drugog rešenja osim potapanja, pojedini građani i predstavnici SPC tvrde da još nije kasno da se odustane od te namere.

Saglasnost za izmeštanje Gračanice dao je još 80-tih godina vladika šabačko-valjevski Jovan, a 2002. potvrdio i njegov naslednik vladika Lavrentije. Po potpisanom sporazumu, JP „Kolubara“ je još 2009. godine u selu Tubravić, u blizini Gračanice, sagradilo novu crkvu s parohijskim domom, portom i parkingom.


– Saglasnost na to je svojevremeno dala valjevsko-šabačka eparhija, SPC, kao i vladika valjevski Milutin. Svima je jasno da manastir mora biti potopljen. To nije ničiji hir, već jednostavno, drugo rešenje ne postoji. Stručnjaci koji su bili angažovani zaključili su da zbog trošnog materijala nije moguće izmeštanje manastira, tako da on mora biti potopljen – objašnjava vršilac dužnosti direktora JP „Kolubara“ Miodrag Marković.

Dalje sudbina manastira Gračanica zavisi od toga da li će država obezbediti 400 miliona dinara za nastavak radova.

– Ukoliko budžetom za 2015. godinu bude obezbeđen taj novac, punjenje brane bi trebalo da počne iduće godine – kaže Marković.

brana- rovni- valjevo

Početak punjenja akumulacije i brane Rovni je i kraj manastira Gračanica, čije je potapanje neminovno. Iako je država do sada uložila ogroman novac u ovu investiciju, koja se privodi kraju i gde je najveći deo posla završen, pojedinci se nadaju da još nije kasno da se Gračanica sačuva.

– Tražimo da se punjenje veštačkog jezera zaustavi na nivou ispod manastira Gračanica, a na ovaj način hteli smo da probudimo savest svih koji planiraju ovu duhovnu i ekološku katastrofu. O ovom problemu smo obavestili celokupan državni vrh, ali odgovora nema. Potapanje Gračanice mora da se zaustavi, jer će zbog nečije nepromišljene odluke ispaštati mnoge generacije. Krajem avgusta su isključili struju Gračanici, ali mi nastavljamo dalje u šatorima da stražarimo kod naše svetinje. Spasavajući Gračanicu spasavamo sebe i to konačno mora neko u ovoj državi da shvati – rekao je raščinjeni monah Srpske pravoslavne crkve Dragan Davidović, koji predvodi „gračaničke stražare“.

Saopštenjem za javnost nedavno se oglasio i vladika valjevski Milutin koji je zatražio da manastir Gračanica ne bude potopljen. Episkop predlaže da „nivo brane konačno ostane na koti 333 metra nadmorske visine, koja se nalazi ispod crkve Gračanice”.

– Kota 333 mnv istovremeno predstavlja i odbrambenu granicu iznad koje započinje porozni i krečnjački teren kroz koji bi oticanje vode iz jezera ugrozilo prirodne izvore, a mišljenje stručnjaka je da visina brane na koti od 333 mnv može da zaustavi vodu prilikom velikih kiša i spreči poplavljivanje Valjeva – navodi se u saopštenju vladike valjevskog.

(S. S., Telegraf)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …