Home / TEMA DANA / DA LI ĆE OVA ZEMLJA POSTATI PRVA KOJA ĆE UĆI U RAT ZBOG VODE? Približava se NULTI DAN, prete nemiri, vojska se sprema da izađe na ulice (VIDEO)

DA LI ĆE OVA ZEMLJA POSTATI PRVA KOJA ĆE UĆI U RAT ZBOG VODE? Približava se NULTI DAN, prete nemiri, vojska se sprema da izađe na ulice (VIDEO)

Zvuči kao holivudski blokbaster. „Nulti dan“ dolazi u Kejptaun u aprilu. Svi ste upozoreni! Vlada Južnoafričke Republike smatra da je „nulti dan“ nadmašiti sve pretnje s kojima se grad suočio od Drugog svetskog rata.

Oko četiri miliona stanovnika prestonice suočeno je sa nestašicama vode, a lokalni zvaničnici upozoravaju da bi 12. aprila grad mogao potpuno da ostane bez vode.

Zbog moguće situacije, u toku su razgovori sa policijom zato što će „normalna policija biti potpuno neadekvatna“ kada dođe do potpune nestašice. Stanovnici, čiji su nervi sve osetljiviji, govore šapatom o predstojećem haosu.

Zvaničnici su nedavno govorili da će „nulti dan“, kada će presušiti sve česme, biti 22. aprila ukoliko stanovnici u međuvremenu ne smanje potrošnju vode. Međutim, taj dan je pomeren 10 dana ranije, na 12. april.

Stanovici ovog grada i značajnog turističkog mesta sada na sve načine pokušavaju da štede vodu, asavetovano im je i da tuširanje svedu na vreme do 90 sekundi. Vodu posle tuširanja koriste za toalete, a sredstvo za dezinfekciju ruku se uveliko prodaje.

Potrošnja vode ograničena je na 50 litara po osobi na dnevnom nivou. Građanima se savetuje i da ograniče korišćenje veš mašina i da ne koriste vodu za zalivanje svojih bašti.

Grad se zbog nestašice suočava sa problemom koliko će suša imati uticaj na javno zdravlje i društveni poredak.

– Kada dođe „nulti dan“, moraće da pozovu vojsku – rekao je Faldi Rankvest za „Njujork tajms“ dok je punio balone sa vodom.

Više je razloga za ovakvu situaciju, a najvažniji su najveća suša koju je grad iskusio u poslednjoj deceniji, klimatske promene, kao i brz porast stanovništva. Takođe, posledica je trogodišnje suše i slabih padavina, u kombinaciji sa sve većom naseljenošću i povećanom potrošnjom vode.

Kejptaun je grad poznat po snažnoj politici o zaštiti životne sredine, uključujući i pažljivo upravljanje vodom u inače suvom delom naše planete. Ali, onda je došla trogodišnja suša, koja se smatra najgorom u više od jednog veka.

Rezerve u branama iznose manje od 30 odsto punog kapaciteta, a jednom kada se dostigne nivo od 13,5 odsto kapaciteta, vlasti će morati da zavrnu slavine svima osim najvažnijim ustanovama, poput bolnica.

Problemi Kejptauna predstavljaju jednu od velikih opasnsti klimatskih promena, jer je sve veći rizik od „moćnih“ suša. U Africi, na kontinentu koji je posebno osetljiv na efekte klimatskih promena, ovi problemi služe kao snažno upozorenje drugim vladama, naročito onima koji nemaju resurse Kejptauna i koji se nisu dovojno prilagodili.

Slike koje sada dolaze iz tog grada pokazuju redove ljudi koji stoje kako bi napunili kanistere i balone vodom koja se doprema cisternama.

Ukoliko dođe do „zavrtanja česme“, građani će morati da se zapute u neku od 200 obližnjih opština, gde će moći da dobiju maksimalnih 25 litara vode, a naoružani stražari će nadzirati da niko ne uzme više od dozvoljene količine.

Demonstranti su zbog nestašice vode izašli na ulice prethodnih dana, i optužuju vladu da snosi veliku odgovornost.

– Grad poptuno pogrešno upravlja vodom. Ne menjaju cevi koje puštaju, ne smanjuju pristisak u cevima, koriste opremnu za koju znaju da je neipravna i nemaju plan. Loše upravljaju izvorima vode i tako guše vodosnabdevanje – rekao je za „Al Džaziru“ aktivista Šahid Mohamed.

Pogledajte video:

(Telegraf)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …