Home / TEMA DANA / Da li je na pomolu sukob koji bi bio NAJKRVAVIJI U ISTORIJI, a u kome nema NI RUSA NI AMERIKANACA?!

Da li je na pomolu sukob koji bi bio NAJKRVAVIJI U ISTORIJI, a u kome nema NI RUSA NI AMERIKANACA?!

Ove nedelje ponovo su porasle tenzije na Dalekom istoku kada su indijske trupe prešle na kinesku teritoriju, što je samo zateglo odnose dve sile koje se bore za prevlast u Aziji.

kina vojska2

Samo dve nacije na svetu imaju populacije viće od milijardu ljudi – Kina i Indija. Pored mnogoljudnosti, ekonomskog razvoja, i želja za moći u Aziji, zajednička im je 3,488 kilometara duga granica, koja je često predmet spora.

I kineski predsednik Si Đinping i indijski premijer Narenda Modi su harizmatični lideri koji žele da vode svoje nacije u patriotskom duhu. Peking i Nju Delhi sebe vide kao gigante u Aziji, ali nacionalističko samopouzdanje sa obe strane lako može da zapaliti zagrejano rivalstvo.

Incident na granici

Modi je posetio Belu kuću u ponedeljak, a indijski vođa i američki predsednik Donald Tramp pokazali su ujedinjujuću podršku za jače veze između Indije i SAD. Dve strane su se obavezale da će podržati više ekonomske saradnje, a Vašington se složio da proda Indiji – oružje

Ali dok su Modi i Tramp ugovarali poslove, indijske trupe su prešle granicu i ušle u kineski tibetski autonomni region.

Iako je Modi rekao da „nijedan metak nije opaljen“, Peking je odgovorio pretnjama.

Kako je kineski državni list „Narodni dnevnik“, izvestio sa nedeljne konferencije za štampu Kine, portparol Ministarstva inostranih poslova Lu Kang zatražio je od Indije da napusti zemlju.

– Indijska strana treba da preduzme neophodne mere za ublažavanje napetosti zbog nezakonitog ulaska njihovih graničnih trupa i narušavanja uslova za putnike koji putuju u Si Zang preko Nathu Lu Passa – rekao je Kang.

Nesporazum ili provokacija?

„Linija aktuelne kontrole“ našla se tako usred vojnog stanja.

Nakon što su indijske trupe prešle granicu, kineski stražari su zabranili indijskim hodočasnicima da uđu u Kinu, koji tu često prolaze kada idu na hodočašće.

Nju Delhi nije pokazao znakove podrške, a kako prenose tamošnji mediji, šef Indijske vojske, general Bipin Ravat, stigao je u četvrtak u dvodnevnu posetu Sikimu, koji će da nadgleda vojne operacije duž kinesko-indijske granice.

Duga tradicija sukoba

Kina i Indija imaju dugu istoriju narušavanja granica još od 1967. godine, kada su izbili oružani sukobi.

Ipak, proteklih nekoliko decenija incidenti duž granice nisu dovodili do ozbiljnog nasilja ili nesreća.

Kineske trupe su poznate po maršu u Arunahal Pradeš, kada su uništili dva indijska bunkera koja se nalaze u Indiji.

(Sputnik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …