Home / TEMA DANA / DA LI JE OVO DOKAZ DA JE SVE BILA PREVARA VEKA: Najvećeg „Rusofoba“ Tramp postavlja za šefa svih obaveštajaca SAD-a i najavljuje „Odgovorićemo na ruske napade!“

DA LI JE OVO DOKAZ DA JE SVE BILA PREVARA VEKA: Najvećeg „Rusofoba“ Tramp postavlja za šefa svih obaveštajaca SAD-a i najavljuje „Odgovorićemo na ruske napade!“

Budući šef kabineta novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa Rens Pribus izjavio je danas da je Tramp primio zaključak obaveštajnih agencija o umešanosti Rusije u sajber napade, sa ciljem remećenja predsedničkih izbora u SAD i dodao da će “možda biti odgovora na hakovanje”, prenosi Rojters.
tramp

On je u izjavi za Foks njus rekao da je Tramp prihvatio činjenicu da u ovom konkretnom slučaju “entiteti iz Rusije” stoje iza upada u “organizaciju i operativu” Demokratske stranke.

Pribus je dodao da Tramp planira da naredi obaveštajnim agencijama da preporuče šta treba da se radi, a da će u zavisnosti od tih preporuka “možda biti odgovora” na rusko hakovanje.

Američki obaveštajni zvaničnici objavili su u petak izveštaj u kojem se navodi da je ruski predsednik Vladimir Putin izdao naređenje da se utiče na predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

U izveštaju o ruskom hakovanju tokom izbora u SAD, s kojeg je skinuta oznaka poverljivosti, tvrdi se da je ruska vlada razvila “jasnu sklonost” prema Trampu.

U verziji izveštaja za javnost od 25 strana, navodi se da ruski napori utiču na predsedničke izbore 2016. godine i predstavljaju “najnoviji izraz dugogodišnje želje Moskve da podrije liberalni demokratski poredak predvođen SAD-om”.

Tvrdi se da je cilj mešanja Moskve bio da se podrije poverenje javnosti u američki demokratski proces, omalovaži kandidatkinja Demokratske partije Hilari Klinton i “naudi” njenom izboru za predsednika SAD.

Tramp je i zvanično objavio da je bivši senator Indijane, Danijel Kouts, njegov izbor za direktora Nacionalne obaveštajne službe.

Kouts, koji je bio i ambasador u Nemačkoj, a radio je i u komitetu Senata za obaveštajna pitanja, najverovatnije će biti izabran na tu funkciju koja podrazumeva koordinaciju 16 obaveštajnih i bezbednosnih agencija.

„Ako bude potvrđen za direktora Nacionalne obaveštajne službe (Den Kouts) će pokazati nepokolebljiv stav u rukovođenju i vodiće računa o budnosti moje administracije protiv onih koji žele da nam naškode“, naveo je Tramp u saopštenju, prenosi AFP.

Kouts je 73-godišnji veteran Kapitol Hila, koji je osam godina bio u Predstavničkom domu Kongresa pre nego što je 1989. godine izabran za Senat.

U Senatu je proveo deset godina, zatim u vreme administracije Džordža Buša mlađeg bio ambasador SAD u Nemačkoj, posle čega je prešao u lobističku firmu „King & Spalding“.

Kouts je oštar kritičar Rusije i zalagao se za to da administracija odlazećeg predsednika Baraka Obame kazni Moskvu zbog aneksije Krima 2014. godine.

I SAD i EU uveli su ekonomske sankcije Rusiji zbog pripajanja Krima i pružanja podrške separatistima na istoku Ukrajine.

Kada je Moskva odgovorila na sankcije Bele kuće, Kouts je bio među članovima Kongresa kojima je zabranjeno putovanje u Rusiju.

(Tanjug)

Check Also

ZASTRAŠUJUĆA TVRDNJA RUSKOG EKSPERTA: AKO SE JEDNA OD OVE DVE MOGUĆNOSTI DESI- POČINJE NUKLEARNI RAT

Ruski vojni analitičar, pukovnik u penziji, Viktor Baranec, izneo je uznemirujuću tvrdnju koja bi mogla …