Home / TEMA DANA / DA LI JE OVO VUČIĆEV PLAN? AKO SRBIJA DA KOSOVO, ONDA ĆE DOBITI…

DA LI JE OVO VUČIĆEV PLAN? AKO SRBIJA DA KOSOVO, ONDA ĆE DOBITI…

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra na ideju zapada da se pitanje KiM reši u okviru samoproglašenih granica Kosova, da onda Srbija mora da podigne ulog, izađe iz okvira rešavanja samo kosmetskog problema i da pitanje postavimo regionalno

– Ako se bude održavala mirovna konferencija o Kosovu, a dok do nje ne dođe treba mnogo da se ispregovara. Lično smatram da Srbija morala da u te pregovore ubaci i pitanje BiH, budućnosti RS i status srpskog naroda posebno u Crnoj Gori – rekao je on za TV Pink.

Na taj način bismo mogli, kaže, da otvorimo prostor za drugačije viđenje kosovskog problema od ovoga što je početna ideja SAD i nekih zapadnih zemalja.

– Po njima Kosovo mora da postane sastavni deo i članica UN i NATO, a da će za uzvrat Srbiji biti pružena pomoć na putu ka EU, kao i ekonomska pomoć. Ta početna pozicija SAD i zemalja koje priznaju tzv. Kosovo po Srbiju je teška i da će pregovori, ako do njih dođe, biti teški – naglasio je on.

Navodi da je zvaničnik Stejt departmenta na Beogradskom bezbednosnom forumu rekao da nije isključena opcija mirovne konferencije, a da je nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno u UN u Njujorku rekla da je moguće da dođe do organizovanja regionalne konferencije.

– Konferencija koja se nagoveštava ne može da prođe bez svih stalnih članica SB, a time i Rusije i Kine – zaključio je on.

Ocenjujući posetu predsednika ruske vlade Dmitrija Medvedeva Beogradu kaže da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju u borbi za očuvanje suvereniteta i integriteta na KiM, ali skreće pažnju da se realno mora sagledati koje su mogućnosti Rusije i da ne treba očekivati nerealno.

– Oni mogu da nam daju podršku u UN u sprečavanju da lažna država Kosovo postane njihova članica. Bitno je da se spreči njihov puni međunarodni kapacitet. Dok ne postanu članica UN nikada neće biti u pravom smislu država – naglasio je Drecun.

Pojašnjava da Rusija može da pomogne u ekonomskom razvoju i u energetskoj stabilnosti, da su Srbiji potrebne ruske investicije, podrška u jačanju odbrambenih i bezbedonosnih kapaciteta.

– Rusija na više načina podiže naš kapacitet u borbi za KiM, ali i tu postoje ograničenja. Toga moramo da budemo svesni. Vidite da nema praktično granice između Kosova i Albanije, albanski vojnici imaju vežbe sa kosovskim vojnicima i na takve stvari Rusija ne može da utiče – smatra Drecun.

Dodaje da će Rusija biti prisutna u završnoj fazi pokušaja rešavanja konačnog statusa KiM, jer će sve što bude postignuto morati da bude verifikovano u Savetu bezbednostri UN, od strane Rusije i Kine.

(Tanjug)

Check Also

HRVATSKI ISTORIČAR TVRDI: SRBIJA IMA ŠANSU DA U POTPUNOSTI VRATI KOSOVO! KOD ALBANACA JE RASULO- RAZVODI, ABORTUSI, DROGA, PAD NATALITETA!

Kosovo je oteto natalitetom i jedino se natalitetom može vratiti. Albanci već dugo imaju trend …