Home / TEMA DANA / DA LI JE SUKOB TAČI – HARADINAJ „PROJEKTOVAN“ DA BI SE IZVRŠIO „UNUTRAŠNJI“ PRITISAK NA JAVNO MNJENJE U SRBIJI!?

DA LI JE SUKOB TAČI – HARADINAJ „PROJEKTOVAN“ DA BI SE IZVRŠIO „UNUTRAŠNJI“ PRITISAK NA JAVNO MNJENJE U SRBIJI!?

Lider kosovskog opozicionog pokreta “Samoopredeljenje” Aljbin Kurti i premijer samoproglašene države Kosovo Ramuš Haradinaj, udružili su se protiv Hašima Tačija pošto se obojica oštro protive bilo kakvom dogovoru sa Beogradom i prete žestokim nemirima, pa čak i ratom ukoliko dođe do dogovora o razgraničenju.

Dvojica najradikalnijih lidera Albanaca sa Kosova juče su poručili da nikada neće pristati na podelu pokrajine ili razmenu teritorija. Kurti i Haradinaj otvoreno su upozorili da će drastičnim merama osujetiti svaki pokušaj da se o ovome razgovora!

Prvi je sa izjavom izašao Kurti, najavivši nasilne demonstracije širom Kosova u slučaju da Tači potpise dogovor o razgraničenju.

– Opozicija na Kosovu spremna je da izađe na ulice ukoliko skupština ne usvoji rezoluciju kojom se Tačiju, glavnom akteru za finale pregovora sa Beogradom, zabranjuje bilo kakav razgovor na temu promene kosovskih granica – najavilo je Kurtijevo “Samoopredeljenje”.

Kako navode prištinski mediji, Kurti računa i na glasove Haradinajeve stranke na sednici kosovskog parlamenta, koja bi trebalo da bude održana u utorak, a na kojoj bi trebalo da “vežu” ruke Tačiju za dogovor sa Beogradom.

Da se nešto opasno zaista kuva u Prištini, potvrđuje i sam Haradinaj, koji upozorava da promena granice znači rat.

– Ako ponovo otvorimo ono što je dogovoreno, to znači ponovno otvaranje prošlosti, a u našem regionu otvaranje prošlosti znači otvaranje ratova.

To bi zapretilo ne samo našoj stabilnosti već i stabilnosti suseda. Mislim da je pogrešno da se uopšte dozvoli rasprava i retorika o granicama i teritoriji.

Nadam se da će svetski lideri istupiti i da će biti kristalno jasni u zahtevu svim stranama da poštuju ranije sporazume i da prestanu da pričaju o ovome… – podvlači Haradinaj, koji se juče nenajavljeno susreo sa Tačijem i navodno se s njim dogovorio da više nema razgovora o razmeni teritorija.

Komentarišući vesti iz Prištine, Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka kaže da će Tači ovaj problem najverovatnije rešiti tako što će pred narod izaći sa svojim predlogom i tako sebe obezbediti od unutrašnjih političkih protivnika.

Međunarodna zajednica dobro zna na koga može da računa i to je presudno. Nije nepoznato da Tači nije omiljen političar na Kosovu, ali svi znaju njegovu ulogu na svetskom planu kada je reč o kosovskom pitanju – objašnjava Surlić.

Politikolog sa Kosova Nedžmedin Spahiju kaže da albanska opozicija nema jasnu viziju koga bi želela umesto Tačija.

– Uveren sam da je većina, pa i Haradinajeva stranka, spremna da podrži rezoluciju koju zahteva opozicija protiv Tačija.

To ipak ne znači da će Tači nestati sa pregovaračke mape, jer je previše dugo u igri. Ova situacija neće biti iskorišćena da se u parlamentu smeni Tači, jer to ne odgovara nikome u albanskom političkom establišmentu – zaključuje Spahiju.

Check Also

UDARNO: Putin radikalno promenio strategiju u Ukrajini! Evo šta se dešava..

Ruska Federacija, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovodi niz važnih geopolitičkih mera …