Home / TEMA DANA / Da li NATO steže obruč oko Srbije?

Da li NATO steže obruč oko Srbije?

Kada 5. juna Crna Gora i formalno bude postala 29. članica NATO pakta, Srbija će se potpuno naći u okruženju zemalja članica ove vojne alijanse ili bar zemalja u kojima su prisutne njene trupe.

nato

Takođe, vojne snage NATO, po imenom KFOR-a nalaze se i na teritoriji Srbije, tačnije Kosova i Metohije. Istovremeno, u javnosti su se pojavile informacije da Zapad pritiska Beograd da zatvori Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, koga pojedini označavaju kao rusku bazu u Srbiji. Sa tim u vezi, postavlja se pitanje da li NATO steže obruč oko Srbije?

NATO članice su Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Albanija i uskoro Crna Gora, na Kosovu i Metohiji i Bosni i Hercegovini su pristune trupe alijanse, dok iste te trupe nesmetano prolaze kroz Makedoniju. Jednom rečju, Srbija se nalazi u potpunom okruženju ovog vojnog pakta.

Istovremeno, pomenute zemlje regiona, pre nego što su postale članice Evropske unije, pristupile su prvobitno NATO-u. Članstvo u EU je i primarni i jasno deklarisani cilj Srbije.

Kada se sve to uzme u obzir, postavlja se pitanje da li Brisel, koji je sedište i EU i NATO pritiska Beograd da se pridruži vojnoj alijansi?

Dodatne sumnje da je tako podgrejala je i izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačić. On je najavio da će pokrenuti inicijativu kod premijera Aleksandra Vučića za rešavanje diplomatskog statusa srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

– Zapadne zemlje imaju primedbe, iako su oni to isto, a i više od toga, dobili sporazumima sa Srbijom – rekao je Dačić.

Tako njegova rečenica je pojedinima zazvučala kao vid pritiska da Srbija okrene leđa Rusiji. Tim teorijama u prilog ide i tek završena poseta američkih kongresmena regionu.


Delegacija Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država ove nedelje posetila je zemlje Balkana, ali ne i Srbiju, kako bi se upoznala sa izazovima spoljne politike i dešavanjima sa kojima se ove države suočavaju.

Delegacija koju predvodi kongresmen Bob Gudlat, predsedavajući Komisije Predstavničkog doma za pravosuđe, posetila je Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju, a poseta je završena u petak na Kosovu.

Tokom sastanka sa kosovskim ministrom spoljnih poslova u ostavci, Enverom Hodžajem, bilo je reči o poslednjim dešavanjima u regionu, kao i pokušajima Rusije da utiče na Balkan, „suprostavljajući se zapadnim zemljama i ometajući put evroatlantske integracije zemljama Balkana“, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić, koji je imao više susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, više puta je ponovio da nije bilo pritisaka u pravcu učlanjenja Srbije u NATO. Rekao je da Alijansa poštuje vojnu neutralnost Srbije, ali i da je NATO jedan od prvih partnera naše zemlje kada je reč o očuvanju mira, stabilnosti i ekonomskog napretka.

Takođe, premijer je naglasio da je za nas prisustvo i ostanak Kfora na Kosovu i Metohiji od velikog značaja.

Sa njim se slažu i naši sagovornici.

– Mi se nalazimo u NATO okruženju i prirodno je da sarađujemo sa Alijansom. Takođe je NATO od presudne važnosti za bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Sa druge strane, Ruska Federacija sa nama ima veoma značajnu bilateralnu vojnu saradnju, ali Rusija nema ambicije niti ciljeve da ostvari vojno prisustvo na Balkanu – rekao je nedavno za Telegraf, Milovan Drecun, narodni poslanik i šef stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj Skupštini ODKB-a, ruskog pandana NATO paktu.

Jako je bitno da postoji mogućnost intezivne saradnje sa NATO, jer smo okruženi državama-članicima, rekao je za naš portal Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku.

– Alijansa nam je bitna da garantuje bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji. Interes je Srbije u ovom trenutku, što tešnjiji odnosi, uz očuvanje načela vojne neutralnosti – kaže Đukanović.

NATO nastoji da popuni prazan prostor da sve države Balkana uključi u svoje redove, ali ne treba očekivati da će alijansa agresivno delovati protiv Srbije, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

NATO je iznutra podeljen. Tu postoje razne struje i ideje. Ni SAD nisu iste posle pobede Trampa. Treba biti svestan da se NATO širi, ali ne mislim da je to primarno usmereno protiv Srbije – napomenuo je Anđelković.

(Telegraf.rs)

Check Also

KURTI SPREMA NOVI NAPAD! VOJSKA SRBIJE SPREMNA DA ZA 48 SATI ZAŠTITI SRBE!

Obaveštajci upozoravaju da će Aljbin Kurti najverovatnije sutra ponovo poslati ROSU na sever Kosova! Naša …